Mörka tider väntar trots uppstuds i ekonomin

Svensk ekonomi hämtade ny fart i september, visar nya BNP-siffror som är starkare än väntat. Men det förändrar inte bilden om att vi fortfarande är på väg mot en lågkonjunktur, anser ekonomerna.

Den svenska ekonomin fick ny fart i september. Arkivbild.

Den svenska ekonomin fick ny fart i september. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-10-28 08:06

Sveriges BNP ökade med 0,7 procent under tredje kvartalet jämfört med kvartalet innan. Jämfört med tredje kvartalet i fjol var tillväxten 2,6 procent, enligt preliminära beräkningar från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är högre än ekonomernas snittprognos på 2,3 procent i årstakt, enligt Bloombergs sammanställning.

Ingen jätteskräll, om du frågar Jens Magnusson, SEB:s chefsekonom.

– När förra kvartalet var ganska svagt var det inte helt otippat med en uppstuds igen under det här kvartalet. Det förstärker en helhetsbild om att svensk och europeisk ekonomi har stått emot lite bättre än väntat under den här delen av året.

Efter ett svagt augusti var det framförallt septembersiffran som lyfte kvartalsnoteringen, tillsammans med en stark julimånad.

Svagare kvartal väntar

Även om BNP-siffrorna kom in bättre än förväntat så bromsar fortfarande detaljhandeln in, enligt Annika Winsth, Nordeas chefsekonom. Fjärde kvartalet kommer att se betydligt svagare ut enligt bankens bedömning.

– Även om hushållen varit pessimistiska har vi sett att konsumtionen ändå varit hög, men börjat vika de senaste tre månaderna. Nu tror jag att hushållen fått betydligt fler bekymmersamma signaler vilket innebär att konsumtionen kommer att fortsätta ned.

Uppstudsen i september gick i takt med arbetsmarknadssiffrorna som också var starka under tredje kvartalet.

– Det här kan betyda att Riksbanken känner att man kommer att behöva höja räntan kraftigt nu i november. Risken är att det snarare blir 75 än 50 punkter utifrån deras perspektiv, säger Annika Winsth.

Fortfarande på väg mot lågkonjunktur

En kraftigare inbromsning väntas i stället i slutet av året, och framförallt under första halvåret 2023, enligt Jens Magnusson.

– Vår bild är att vi fortfarande är på väg mot en recession i Sverige. Det här ska man inte ta som intäkt att den dystrare framtidsprognosen är fel, utan vi är på väg dit, men vi håller emot bättre och längre än vad vi hade förväntat oss.

Även om elkunder i södra Sverige nu ska få kompensation för sina dyra elräkningar så är ändå osäkerheten väldigt stor och i princip allt har blivit dyrare, fortsätter Annika Winsth.

Ungefär efter jul kommer även hushållen som har tremånadersränta att drabbas av en räntesmäll när Riksbankens räntehöjning på 100 punkter kommer att bli märkbar på boräntorna.

– Samtidigt ser vi de första konkurserna och att vissa har blivit av med sina jobb. Även en påtaglig förändring kring hur hushållen ser på det här, när det märks i plånboken. Nu ser man det i pengar, säger Annika Winsth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!