Musk tar över Twitter – oro för hårdare ton

Elon Musk vill förstärka yttrandefriheten på Twitter – men kritiseras själv för att tysta anställda. Ett mindre reglerat Twitter kan också innebära ett hårdare samtalsklimat.

Efter veckor av spekulationer står det klart att Elon Musk, 50, köper Twitter. Arkivbild.

Efter veckor av spekulationer står det klart att Elon Musk, 50, köper Twitter. Arkivbild.

Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Ekonomi2022-04-26 08:01

Elon Musks köp av Twitter har föregåtts av veckor av spekulationer och tolkningar av hans olika inlägg på plattformen. Han har bland annat meddelat att han tycker att Twitter ska vara mindre reglerat.

Tesla-grundaren, som med god marginal är världens rikaste person, har under processen frågat sina följare på Twitter vad de vill förändra med plattformen. Varför inte en funktion som gör att det går att redigera inlägg i efterhand? Redigeringsfunktionen har nyligen bekräftats som under utveckling av Twitter.

Twitter ger makt

I ett Twitterinlägg skriver Musk även att han vill öppna plattformens algoritmer för alla att se och bekämpa de "spam-bottar" som finns på plattformen. Mediestrategen Brit Stakson tycker idén om öppna algoritmer är intressant, men tror att det kan vara svårt att genomföra.

– Algoritmer är ju till kritiska delar absoluta affärshemligheter för denna typ av företag, säger hon.

I ett pressmeddelande trycker Musk på vikten av yttrandefrihet. Det är "fundamentet för en fungerande demokrati", skriver han. Twitter, menar han, är torget där diskussioner förs som är avgörande för mänsklighetens framtid. Om det stämmer kan ägarskapet även vara ett redskap för att få stort inflytande över andra människor, menar Brit Stakson.

– Det finns något djupt allvarligt i att världens rikaste man, som också driver samhällsförändrande frågor, äger en plattform som har makten att sätta agendan för samhällsfrågor. Åtminstone har Twitter den rollen i en amerikansk kontext, säger hon.

Flera amerikanska nyhetsmedier menar att Musk främst förespråkar ett slags yttrandefrihet som gynnar honom själv och dem som har liknande åsikter.

Bloomberg skriver att han genom åren till exempel gått hårt åt personer som kritiserat honom eller hans projekt. Anställda på Tesla tvingas bland annat skriva på avtal som hindrar dem från att dra sin arbetsgivare inför rätta.

"Spännande Twitter väntar"

Nicklas Andersson på Avanza anser att Musks övertagande kan få konsekvenser för innehållet.

– Många är oroliga för att det kan bli en hårdare ton på plattformen framöver, säger han.

Brit Stakson är dock tveksam till att ägarbytet kommer leda till direkta förändringar för användarna. Hon tror att uttalandena om ökad yttrandefrihet främst är marknadsföring.

– Han säger sig vara den absoluta försvararen av yttrandefrihet. Och det är lätt att tänka att det innebär att han kommer att se över alla policyregler. Men han har samtidigt sagt i en intervju att han förstår att reglerna är kopplade till olika länders lagstiftningar.

Nicklas Andersson tror däremot att flera förändringar är att vänta i och med det nya ägarskapet.

– Man får inte glömma att Elon Musk är en visionär och en väldigt unik person. Det finns en potential för mycket nytt och spännande.

Hotar Trumps företag

Musk riktade nyligen kritik mot Twitter för att företaget har stängt av användare permanent från plattformen. Han anser att tillfälliga avstängningar skulle vara bättre.

USA:s tidigare president Donald Trump är en av personerna som fått sitt konto nedstängt. Donald Trump har dock ingen avsikt att återvända till Twitter, även om han får tillbaka kontot, säger han i en intervju med CNBC under måndagen.

Nicklas Andersson tror ändå att Elon Musks Twitterköp kan vara spiken i kistan för den nya medieplattform som Donald Trump håller på att utveckla. Efter att beskedet kom under måndagen backade företaget som håller på att utveckla plattformen med 20 procent.

– Företaget tog en rejäl smäll. Och man kan ju börja fundera på vad Trumps plattform skulle göra för nytta nu, säger han.

Beskedet att Elon Musk köper Twitter blev offentligt på måndagskvällen. Köpesumman ligger på motsvarande 428 miljarder kronor.

Elon Musk har själv varit en frispråkig användare av Twitter under en längre tid. Arkivbild.
Elon Musk har själv varit en frispråkig användare av Twitter under en längre tid. Arkivbild.
Fakta: Elon Musk

Född i Sydafrika men flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA. Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk, som var företagets enskilt största aktieägare, hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Numera är Musk mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Av dessa två är det bara Tesla som är börsnoterat. Vid intåget på New York-börsen 2010 kostade en Tesla-aktie 17 dollar (motsvarande 3:40 dollar nu, efter en split 2020). I dag står den i närmare tusen dollar.

Enligt tidskriften Forbes är Musk nu god för över 260 miljarder dollar – och därmed med råge världens rikaste person.

Musk, 50, har sju barn från två tidigare relationer, bland annat med artisten Grimes (Claire Boucher).


Fakta: Twitter

Twitter grundades 2002 i USA av amerikanen Jack Dorsey och har utvecklats till en av världens största sociala medier-plattformar. Företaget har huvudkontor i San Francisco.

På Twitter kan användare publicera kortare textmeddelanden, bilder eller videoklipp och i trådar diskutera med andra. Inläggen kan även förses med så kallade hashtaggar för vissa ämnen vilket gör det lätt att följa specifika händelser.

Hösten 2013 börsnoterades Twitter till kursen 45 dollar per aktie. Det innebar att företaget värderades till 31 miljarder dollar. Elon Musk köper nu bolaget för 44 miljarder dollar.

Det finns hela 1,3 miljarder Twitterkonton, men bara omkring 330 miljoner aktiva användare. Den sista december 2021 var de största kontona @barackobama, @justinbieber och @katyperry.

Fakta: NE, Statista, Twitter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!