Musk tycker det lutar åt USA-recession

Elbiltillverkaren Teslas grundare och vd, multimiljardären Elon Musk, tycker det ser ut som att USA är på väg in i en recession. Den inflytelserika investmentbanken Goldman Sachs ekonomer ser samma risk – liksom förstås även Dr Doom, det vill säga ekonomiprofessorn Nouriel Roubini.

Elon Musk ser en stor risk för recession i USA. Arkivbild.

Elon Musk ser en stor risk för recession i USA. Arkivbild.

Foto: Miguel Roberts AP/TT

Ekonomi2022-06-21 12:52

– En recession är oundviklig till slut. Huruvida det blir recession i närtid – det är mer troligt än att det inte händer, säger Elon Musk, i en intervju med Bloomberg på Qatar Economic Forum i Doha.

Uttalandet kommer sedan Goldman Sachs ekonomer i måndags sänkt sin tillväxtprognos för USA och höjt sannolikheten för att landet går in i recession under det kommande året till 30 procent – upp från tidigare 15 procent.

"Dr Doom" tydligast

Räknar man därtill till risken för recession 2023 – om 2022 hamnar på plussidan trots allt – handlar det om en sannolikhet för recession på 48 procent, upp från tidigare 35 procent, enligt investmentbankens ekonomer.

Nouriel "Dr Doom" Roubini – en av de som tydligast varnade för finanskrisen 2007–2008 – är mer precis i sin prognos och säger att han räknar med att USA går in i recession mot slutet av 2022.

– Det är väldigt nära nu, säger han i en Bloomberg Television-intervju.

De dystra utsikterna för USA:s ekonomi målas upp efter det att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med chefen Jerome Powell, tidigare i juni höjt styrräntan med 0,75 procentenheter till 1,50–1,75 procent.

Räntehöjningen, den största höjningen sedan 1994, följer på det att inflationen i USA uppmätts till 8,6 procent i maj – vilket kan jämföras med Feds inflationsmål på 2 procent.

Feds ledamöter räknar nu i snitt med de har höjt styrräntan till 3,4 procent till årsskiftet. Det kan jämföras med den så kallade räntebanan från i mars, som låg på 1,5 procent vid årsskiftet.

Krånglar till det för centralbanker

En recession definieras tekniskt som två kvartal i rad med krympande BNP. Men i dagligt tal brukar det även inkludera en utveckling med högre arbetslöshet, konkurser, kreditförluster, nedskärningar och kraftiga fall för tillgångspriser – som bostäder och aktier.

Låg tillväxt eller stagnation (nolltillväxt) i kombination med hög inflation är ett annat scenario framöver – ett ekonomiskt tillstånd som brukar kallas stagflation. Detta krånglar till det för centralbanker som vill strama åt för att få ned inflationen, men samtidigt vill undvika att den ekonomiska aktiviteten faller för mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!