Den tyska storbanken Deutsche Bank föll nästan åtta procent på Frankfurtbörsen, medan brittiska Barclays och HSBC tappade fyra respektive fem procent i London.
Det är bara några exempel på storbanker runt om i Europa som fallit brett på börserna under fredagen, och även i Sverige syns samma trend. Stockholmsbörsen backade rejält med storbankerna i täten.
Bakgrunden är att amerikanska Silicon Valley-banken SVB, som framför allt riktar sig till teknik- och tillväxtbolag, på torsdagen tvingades sälja en stor del av sina värdepappersinnehav med stor förlust. Samtidigt tar den in nytt kapital för att stärka sin balansräkning.
SVB:s aktie rasade tungt efter beskedet. På fredagen fortsatte bankens aktie att rasa i förhandeln, och under eftermiddagen har aktien handelsstoppats, då den fallit hela 68 procent i förhandeln.
Stängt banken
Senare kom också beskedet att amerikanska myndigheter har stängt banken och tagit kontroll över dess tillgångar, då bankens försök att ta in kapital misslyckats, rapporterar CNBC.
Den amerikanska bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance (FDIC) meddelar att försäkrade kunder kommer att få tillgång till sina pengar senast på måndag morgon. Insättningsgarantin är upp till 250 000 dollar. Hur större konton påverkas är oklart.
"Skapar oro"
Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, liknar det vid händelseförloppet kring krisdrabbade brittiska banken Northern Rock under finanskrisen.
– Då blir man orolig för globala banksystem, och tittar på var man kan få liknande problem i andra länder, säger han.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, poängterar att SVB är en liten bank i sammanhanget.
– Men det skapar ändå en stor oro för banksektorn, och spekulationer om det kan vara så att den här banken ska gå omkull och vilka följdverkningar det skulle kunna få, säger hon.
"Tydligt signalvärde"
Situationen har dessutom kommit i ett redan nervöst läge, med hög inflation och rädsla för ytterligare räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Fed.
Frida Bratt ser det som ett tydligt tecken på att tuffa tider nu är här.
– Det här är den första banken där man tydligt kan se hur den tar stryk av de här sämre tiderna. Det har ett tydligt signalvärde bara det.
Men börsfrossan till trots, varken Frida Bratt eller Andreas Håkansson tror att det är någon verklig fara för svenska banker.
– De svenska bankerna är betydligt bättre positionerade än egentligen alla andra banker, vi har en finansieringssituation som är mycket stabilare. Så vi tycker att det är ute i Europa man ska titta, snarare än hemma i Sverige, säger Andreas Håkansson.