Något lägre elpris i södra Sverige

Elpriserna sjunker i södra Sverige på tisdag. Men det är kvar på förhöjda nivåer och lyfter samtidigt i norr, enligt prissättningen på den nordiska elbörsen Nordpool.

Elpriset backar något, men är kvar på de förhöjda nivåerna som gällt sedan sommaren 2021.

Elpriset backar något, men är kvar på de förhöjda nivåerna som gällt sedan sommaren 2021.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2022-01-31 13:30

Dagspriset i prisområdena SE3 (Stockholm) och SE4 (Malmö) parkerar precis under 1:50 kronor per kilowattimme, ned från drygt 1:80 kronor på måndagen.

Men i norr – i prisområdena SE1 (Luleå) oh SE2 (Sundsvall) – lyfter dagspriset samtidigt rejält till 84 öre, upp från 29 öre på måndagen.

Timpriset på el på tisdag toppar på 2:55 kronor per kilowattimme mellan klockan 8 och 9 på morgonen i prisområdena SE3 och SE4.

Elpriserna i södra Sverige har befunnit sig på historiska rekordnivåer sedan sommaren 2021. En bidragande orsak är bristande nivåer på gaslagren i Europa, vilket bland annat hänger samman med minskade gasleveranser från Ryssland.

Priserna på kontinenten påverkar prisläget, särskilt i södra Sverige.

Det rörliga elpriset som hushåll betalar baseras för de allra flesta på ett medelvärde av de så kallade spotpriserna för varje månad.

De stora skillnaderna mellan elpriserna i norr och söder förklaras av begränsningar i elnätens kapacitet för att överföra el till andra prisområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!