En regering måste snabbt komma på plats för att ta tag i åtgärder som behövs för att mota den förmodade ekonomiska krisens härjningar, enligt LO:s ordförande.
Där ingår elstödet, och hjälp till de hushåll som har det allra, allra sämst. Hon oroas av flera av högerpartiernas aviserade försämring av a-kassan i det här läget.
– Det vore förödande.
Signaler om ökade antal varsel, senast från klädjätten H&M, kan snabbt förvärra läget på arbetsmarknaden. Hon efterfrågar redan nu som en del av arbetsmarknadspolitiken att återinföra korttidsarbete, ett statligt permitteringsstöd som likt i coronapandemin stöttade i övrigt livskraftiga företag och dess anställda för att överleva krisen.
Nära bristningsgränsen
LO har i en Novusundersökning frågat sin medlemmar om hur de tacklar alla fördyringar. Nästa åtta av tio (78 procent) svarar att de är mycket eller ganska oroliga för den egna ekonomin. I somras var motsvarande andel 65 procent. Maten och elen är det som bekymrar mest.
– Det är en ordentlig ökning från förra mätningen. Det är nära bristningsgränsen nu, säger Susanna Gideonsson och menar att hon skulle vilja se något slags prishöjningsstopp, utan att gå in på hur det skulle gå till.
Och mitt i denna inflationskris ska LO-facken i likhet med övriga fack lägga fram sina lönekrav för arbetsgivarna. Var det landar vill Gideonsson inte gå in på ännu, men hon pekar på att många företag samtidigt ökar sina vinster.
Näringslivet måste ta ansvar
– Varje enskild arbetsgivare måste också ta sitt ansvar, säger hon och pekar på återhållsamhet vad gäller aktieutdelningar och bonusar, men också löneökningar till andra grupper som går under de fackliga förhandlingarnas radar.
Till och med flera av de fackliga förbundstopparna pratar om återhållsamhet i de egna lönekraven för att inte elda på inflationsbrasan – något som i stället kan sätta fyr på en svekdebatt från dess egna medlemmar som ser sina löner gröpas ur av de höga prisökningarna.
– Svekdebatt eller inte, vi måste tänka lite långsiktigt, säger Gideonsson.