Det mjukstartar på onsdag med riskkapitalbolaget EQT, sedan är det dags för investmentjätten Investor på fredag innan en rad storbolag släpper sina siffror veckan därpå.
När fjärde kvartalet nu ska sammanfattas är också fokus på hur stor utdelning som föreslås till aktieägarna i en rad företag.
De 146 svenska börsbolag som storbanken SEB:s analytiker följer, väntas dela ut 297 miljarder kronor i år för räkenskapsåret 2021.
Året dessförinnan handlade det om 312 miljarder men på grund av olika jämförelsestörande poster, liksom extrautdelningar från flera företag, går det inte att göra en rak jämförelse, påpekar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB:
– Jag tror inte de är jämförbara. Utdelningsstatistiken för olika år har blivit lite tillknölad, bland annat av utdelningsrestriktioner för bankerna. Så det blir väldigt konstiga siffror, säger han till TT.
Delar ut miljarder
Som alltid tillhör banksektorn den som är allra mest frikostig när det gäller utdelningar. Enligt Bloombergs sammanställning av prognoser väntas SEB dela ut omkring 12 miljarder kronor, Swedbank och Handelsbanken omkring 11 miljarder vardera och Helsingforsbaserade Nordea uppåt 19 miljarder.
Även Volvokoncernen, som fick mycket kritik för sin utdelningspolicy förra året efter att samtidigt ha tagit emot statligt pandemistöd, räknas nu in bland bolagen som kommer att öppna företagskassan rejält.
– Vi tror att de betalar ut 11:50 kronor per aktie för 2021. Det blir i runda slängar 23 miljarder, säger Esbjörn Lundevall.
Förutom utdelningsbesked handlar det mest, inte oväntat, om bolagens eventuella vinstresultat.
Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, har sammanställt analytikernas genomsnittliga vinstprognoser för ett 70-tal av Stockholmsbörsens största bolag och trots pandemi, ökade råvarukostnader och flaskhalsar i logistiken, är förhandsbilden positiv.
– Analytiker tror på en vinstökning på nio procent. Två tredjedelar av bolagen förväntas redovisa vinstökningar samtidigt som försäljningen ska stiga med fyra procent, säger han.
Bättre än prognoserna
Historiskt sett har utfallet dessutom de sju senaste kvartalen legat över prognoserna och det troliga är att det sker även i år, säger Malmqvist som dock utfärdar en skarp varning:
– Det finns inte utrymme för bakslag. Om rapporterna kommer att börja ligga under prognoserna kommer det ge ett ganska surt mottagande och det är inte otroligt med tanke på de problem företagen har, säger han och syftar bland annat på höga producentpriser.
Den höga värderingen, ett flertal av de största bolagens aktier handlas nu på rekordnivåer, kombinerat med en prognos på flera räntehöjningar under 2022 från exempelvis amerikanska centralbanken, gör Malmqvist alltmer pessimistisk gällande den globala börsutvecklingen.
– Är det extremt uppåt så går det också extremt nedåt, inte att vi får en stilla vandring i sidled. Hade någon för ett år sedan sagt till mig att man i januari 2022 förväntar sig tre-fyra räntehöjningar, då hade jag sagt att börsen skulle packa ihop redan under hösten 2021.