Nervös vecka för amerikanska techjättar

Förra rapportperioden blev dramatisk för techjättarna i USA. Facebook-ägaren Meta tappade 26 procent av sitt värde på börsen. I veckan kommer facit på hur det gått årets första kvartal.

Förra rapporten var ingen höjdare för Meta och grundaren Mark Zuckerberg. Nu är det upp till bevis igen. Arkivbild.

Förra rapporten var ingen höjdare för Meta och grundaren Mark Zuckerberg. Nu är det upp till bevis igen. Arkivbild.

Foto: Trent Nelson AP/TT

Ekonomi2022-04-23 07:23

I början av februari tvingades Mark Zuckerberg meddela att Facebook för första gången tappade användare. Ett skäl som grundaren uppgav var konkurrensen från Tiktok.

Meta tappade 26 procent av sitt värde på börsen över en natt och har inte återhämtat sig. Hittills i år är värdet ner med över 40 procent.

Det är inte det enda amerikanska techbolaget som har det kämpigt. Sedan årsskiftet har Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappat runt 17 procent. Som jämförelse har Dow Jones, med mer traditionella industribolag, enbart backat drygt 5 procent.

– Förra rapportperioden var det en enorm dramatik, Facebook var ner 26 procent, Paypal var ner 30, det är rörelser som vi knappt aldrig sett på så stora bolag tidigare, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Spänningen är därför hög inför veckan när både Meta, Apple, Amazon och Googles moderbolag Alphabet kommer med sina delårsrapporter.

Netflix rasade 35 procent

Netflix, som också ingår i de så kallade Faang-bolagen, kan ha gett en försmak. Aktien rasade 35 procent när det i veckan stod klart att bolaget för första gången på 10 år tappar användare.

Enligt Nicklas Andersson går det dock inte att dra alltför stora växlar på det. Många av Netflix problem är bolagsspecifika. Men konkurrensen har också ökat, inte bara från andra streamingtjänster utan också från sociala medier.

Johan Nilke, teknikförvaltare på Lannebo fonder, är inne på samma spår.

– Förväntningarna på konsumentinriktade bolag, och framförallt de som konkurrerar om människors tid, har kommit ner ordentligt. Samtidigt kan det nya ränteläget leda till större rörelser kring rapporterna, säger han.

Han tycker det är viktigt att poängtera att det är olika drivkrafter som ligger bakom de olika bolagen. Amazon har till exempel stora kostnader för drivmedel, medan Googles moderbolag Alphabet påverkas av annonsförsäljningen.

– Vi har även sett stora kostnadsökningar på saker som ligger längre ner på behovstrappan, som mat, boende och transporter. Då finns inte lika stor budget för nöje, säger han.

"Intressant läge"

Det var i november förra året som techbolagen nådde sin topp. Fallet började när den amerikanska centralbanken Fed lade om sin bana. Efter år av nollränta började det plötsligt pratas om räntehöjningar.

Nicklas Andersson på Avanza tror sig ändå se en viss optimism inför veckans rapporter.

– Det som talar för techbolagen är att de har gått jättejättedåligt, men också att de inte på samma sätt behöver brottas med inflationen som producerande bolag, säger han.

Tillverkar du bröd påverkas du av spannmålspriserna, tillverkar du bilar påverkar stålpriserna. Dessutom ska du transportera dina produkter med höga drivmedelspriser.

– På börsen kastar man ut dem med badvattnet och säger att man inte ska äga tech när räntorna stiger, punkt slut. Man menar att de, i vissa fall, har vinsterna långt fram i tiden och nuvärdet därför sjunker när räntorna tickar på uppåt, säger han och fortsätter:

– Det man glömmer är att de stora techbolagen har drivit intäktstillväxten och vinsttillväxten i USA, många av dem är kassamaskiner världen aldrig har sett tidigare.

Han tycker också att det är värt att reflektera över hur mycket tid och pengar vi lägger på dem.

– Vissa klarar vi oss inte utan. Och just nu är de är inte jättehögt värderade. Det är ett intressant läge, säger han.

Fakta: Så mycket har bolagen tappat på börsen sedan årsskiftet

Alphabet: -14 procent

Microsoft: -16 procent

Meta: -43,6 procent

Paypal: -54 procent

Spotify: -53,4 procent

Apple: -8,5 procent

Amazon: -13,2 procent

Kurser runt klockan 16 den 22 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!