Nevs lĂ€ggs pĂ„ is – varslar nĂ€stan all personal

TrollhĂ€ttan-baserade elbilsutvecklaren Nevs varslar nĂ€stan samtliga företagets 340 anstĂ€llda om uppsĂ€gning. Samtidigt stoppas all utveckling och produktion. –De flesta anade att det skulle hĂ€nda, sĂ€ger Boris Tuzla pĂ„ IF Metall.

Elbilsutvecklaren Nevs, med sÀte i Saabs gamla fabrik i TrollhÀttan, varslar 320 av sina 340 anstÀllda. Arkivbild.

Elbilsutvecklaren Nevs, med sÀte i Saabs gamla fabrik i TrollhÀttan, varslar 320 av sina 340 anstÀllda. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi2023-02-23 12:53

Nevs skapades nÀr affÀrsmannen Kai Johan Jiang köpte huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo 2012.

Den nuvarande Àgaren, kinesiska Evergrande Group som tog över bolaget 2019, har dock sedan en tid stora finansiella problem.

Nu lÀggs bolagets verksamhet pÄ is, vilket TTELA var först med att rapportera om.

Personalen fick informationen vid lunchtid pÄ torsdagen.

"Det Àr med stor sorg som vi i dag informerar om att Nevs gÄr in i vilolÀge, vilket innebÀr att vi kommer att tvingas dra ner pÄ alla kostnader och genomlida uppsÀgningar inom alla delar av företaget", sÀger vd:n Nina Selander i ett uttalande pÄ Nevs hemsida.

Förhandlingar pÄgÄr

Redan 2021 minskades personalstyrkan med 289 personer frÄn dÄvarande 650 anstÀllda. Nu har företaget lagt ett nytt stort varsel, som berör 320 av de cirka 340 anstÀllda. Beslutet fattas för att undvika konkurs, meddelar bolaget.

Enligt Nevs har förhandlingar med de respektive fackförbunden pÄbörjats. Processen berÀknas pÄgÄ de kommande sex mÄnaderna.

Boris Tuzla, klubbordförande för IF Metall pĂ„ Nevs, berĂ€ttar att omkring 30 av deras 40 medlemmar troligtvis kommer att omfattas av varslet. Facket informerades om planerna redan pĂ„ onsdagen – och Boris Tuzla blev inte förvĂ„nad.

– Man har jobbat hĂ€r i 20 Ă„r och de sista 10 Ă„ren har det inte hĂ€nt nĂ„got, sĂ„ det var nĂ€stan förvĂ€ntat. Det Ă€r en sorg, men vi har inte lyckats genomföra vĂ„ra affĂ€rer eller sĂ€lja nĂ„gonting, sĂ„ det Ă€r klart att pengarna tar slut nĂ„gon gĂ„ng, sĂ€ger han.

TT: Hur har det tagits emot bland dina kollegor?

– Vi har levt i en sĂ„dan turbulent situation under de senaste tvĂ„ Ă„ren, vi hade ett stort varsel förrförra Ă„ret och det har inte Ă€ndrats mycket sedan dess. SÄ  Ingen var sĂ€rskilt lycklig men det var lugnt. Tungt, men lugnt, sĂ€ger Boris Tuzla och tillĂ€gger:

– Ingen visste i vilken omfattning, men de flesta anade att det skulle hĂ€nda.

Beskedet kommer sedan den förre vd:n Stefan Tilk i förra veckan byttes ut mot HR-chefen Nina Selander.

Strandade sÀljplaner

Det har tidigare i Är rapporterats om att Evergrande Àr pÄ vÀg att sÀlja Nevs till nya Àgare. Det har dock inte blivit sÄ.

"VÄrt beslut kommer efter det att vÄra Àgare, Evergrande, och vÄra tilltÀnkta investerare inte kunnat slutföra förhandlingarna i enlighet med vÄrt kontrakt", sÀger Nina Selander i uttalandet.

Exakt vilka som omfattas av det nya varslet Àr Ànnu inte sagt. Men informationen frÄn företaget Àr att ingen Àr sÀker, berÀttar Boris Tuzla.

– VĂ„r frĂ€msta uppgift Ă€r att sĂ€kra medlemmarnas löner. Det Ă€r det viktigaste vi ska kĂ€mpa för, sĂ€ger han.

– Det Ă€r ju ingen konkurs sĂ„ det finns uppsĂ€gningstider och sĂ„dana grejer. SĂ„ vi hoppas att det gĂ„r igenom och att alla fĂ„r ut sina pengar och semesterdagar.

"Kan bara beklaga"

Kommunledningen informerades om varselplanerna under onsdagen.

– Man kan bara beklaga att Nevs inte har de finansiella förutsĂ€ttningarna som krĂ€vs och att man behöver ta det hĂ€r beslutet, sĂ€ger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i TrollhĂ€ttan.

Han tycker att det Àr trÄkigt för de som drabbas, men ser positivt pÄ deras chanser att fÄ nya jobb i kommunen.

– Det finns mĂ„nga företag i vĂ„rt omrĂ„de som har behov av precis de kompetenser som mĂ„nga pĂ„ Nevs har, sĂ„ jag tror att det finns en möjlighet för dem att nu kunna vĂ€xla upp. Det Ă€r positivt i situationen Ă€ndĂ„, sĂ€ger Peter Eriksson.

Fakta: Nevs

Saab Automobile, som dĂ„ Ă€gdes av hollĂ€ndska Spyker, gick i konkurs i december 2011. Företaget hade cirka 3 400 anstĂ€llda.

Nevs (National Electric Vehicle Sweden), med grundaren och dÄvarande huvudÀgaren Kai Johan Jiang, köpte större delen av Saabs konkursbo för 1,7 miljarder kronor, affÀren blev klar den 31 augusti 2012.

2019 tog kinesiska Evergrande över Nevs.

2021 varslade Nevs knappt 300 anstÀllda om uppsÀgning i TrollhÀttan. PÄ torsdagen informerade företaget om att majoriteten (320 av cirka 340) anstÀllda varslas och att bolagets verksamhet försÀtts i vilolÀge.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!