En svagare inhemsk utveckling, med dramatiskt åtstramade finansiella förhållanden med högre räntor, inflation som äter upp köpkraft och börsfall som tär på sparkapital ligger bakom justeringen.
"Centralbankernas räntehöjningar är inte bara de snabbaste i modern tid, de är också oväntade. Räntehöjningarna sker snabbare än vad vi bedömde i Economic Outlook och slutnivån är något högre", skriver Nordea i ett pressmeddelande.
"Effekterna på inhemsk efterfrågan beräknas nu vara större än tidigare bedömt och medför också att återhämtningen blir svag under 2024", fortsätter banken.
Bostadspriser faller 20 procent
Nordeas ekonomer räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter i november och med 25 punkter i februari 2023. Styrräntan antas därmed toppa på 2,75 procent för att sänkas ned till 2 procent under första halvåret 2024.
På bostadsmarknaden räknar Nordeas ekonomer med ett prisfall på 20 procent från toppen i februari i år. Nästan hälften av prisfallet har redan ägt rum.
I september räknade Nordea med ett boprisfall på 15 procent från toppen.
"Ett stort utbud av bostäder och få transaktioner skvallrar om att räntehöjningarna biter och att botten ännu inte är nådd för bostadspriserna", skriver banken.
Lönelyft på 3,5 procent i avtal
När det gäller lönelyftet nästa år räknar Nordea med 3,5 procent i resultat av avtalsrörelsen och ytterligare cirka 0,5 procentenheter i löneglidning.
"Efter många år av ökade skulder har det skapats en sårbarhet som nu prövas. Det är många och stora krafter i rörelse, där det dramatiska omslaget i de finansiella förhållandena har störst negativ påverkan på ekonomin", skriver Nordea.
"Osäkerheten är betydande, både vad gäller när effekterna blir mer påtagliga och hur djup nedgången blir, men mycket talar för att det blir en kylslagen vinter", tillägger banken.