Norsk storbank: Räntesänkningar dröjer

Det högre ränteläget och trycket nedåt mot den norska kronan kommer att håll i sig till slutet av nästa år, enligt en färsk prognos från den norska storbanken DNB. Den svenska kronan ser dock ännu svagare ut.

Ekonomer på storbanken DNB i Norge tror höga räntor och en svag krona kommer prägla ekonomin till slutet av 2024. Arkivbild

Ekonomer på storbanken DNB i Norge tror höga räntor och en svag krona kommer prägla ekonomin till slutet av 2024. Arkivbild

Foto: Ludvig Heiberg Larsen NTB/TT

Ekonomi2023-08-24 10:50

Det dröjer tills det att den norska centralbanken, Norges Bank, kan börja sänka styrräntan, enligt en konjunkturrapport från DNB:s ekonomer.

Ny räntehöjning i december

Bedömningen görs bara någon vecka efter det att styrräntan i Norge höjts med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 4 procent.

"Vi väntar oss ovanligt långa styrräntetoppar och en försiktig räntenedgång därefter. Räntenivåerna på både kort och lång löptid kommer att ligga klart över nivåerna vi har sett de gångna femton åren", skriver DNB:s ekonomer.

Nästa steg blir i stället en höjning av styrräntan, till 4,25 procent, tror bankens ekonomer. Och där väntas den ligga kvar till december 2024, för att först därefter försiktigt sänkas till 3,25 procent.

Precis som när det gäller Sverige förklaras en stor del av behovet att strama åt ekonomin med räntehöjningar på den svaga utvecklingen för den norska valutan.

DNB-ekonomerna ser nu framför sig att euron kommer att stärkas på valutamarknaden under det kommande året, både mot den norska kronan och dollarn.

Svagare än under finanskrisen

Den svenska kronan – som i veckan noterade nytt historiskt bottenrekord mot euron på 11:96 kronor per euro – ser ännu svagare ut än den norska, enligt DNB.

"Den svenska kronan har hittills i år fortsatt fjolårets kraftiga försvagning och är nu svagare än den var under både finanskrisen och pandemin", skriver DNB:s ekonomer.

De pekar bland annat på finansiella problem i den kommersiella fastighetssektorn i Sverige som något som trycker ned kronan på valutamarknaden. De anger riktkursen till 12:10 svenska kronor per euro på tolv månaders sikt, vilket kan jämföras med en botten för den norska kronan på cirka 12 per euro.

Fakta: Det pekar uppåt för oljeindustrin

Tillväxten för den norska fastlandsekonomin – det vill säga exklusive oljeindustrin – beräknas falla till 1,2 procent i år och fortsätta ned till 1,0 procent 2024. Återhämtningen blir sedan svag, enligt DNB:s prognos, på 1,4 procent både 2025 och 2026.

"Aktiviteten i norsk ekonomi avtar, men inflasionen är hög och arbetsmarknadens stram", skriver DNB:s ekonomer.

Bostadsbyggandet och detaljhandeln i Norge antas nå en botten snart och börja växa igen, medan den kraftiga tillväxten i norsk tjänstesektor antas avta. För oljeindustrin och dess underleverantörer pekar det dock fortsatt uppåt.

För Sveriges del räknar DNB med en BNP-minskning på 0,5 procent i år, följt av tillväxt på 0,6 procent 2024. För 2025-2026 ligger tillväxtprognosen för svensk ekonomi på 1,3 respektive 1,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!