"Konsumentpriserna har stigit mycket och prisökningen ligger klart över målet. Det är hög aktivitet i norsk ekonomi och arbetsmarknaden är tajt. Stora prisökningar och högre räntor slår mot hushållens köpkraft och många företag räknar med minskad aktivitet framöver", skriver Norges Bank i sitt räntebesked.
Tuffast för producenter av insatsvaror
Denna bild bekräftar SSB-enkätens resultat, där de flesta företagen ser negativt på utsikterna för årets första kvartal. Tuffast affärsklimat verkar producenter av insatsvaror ha.
Produktionen under fjärde kvartalet var oförändrad jämfört med tredje kvartalet och många företagsledare rapporterar om brist på arbetskraft, råvaror och andra insatsvaror – vilket fortsätter begränsa produktionsvolymen.
Norges Bank, med chefen Ida Wolden Bache, meddelade som väntat att styrräntan lämnas oförändrad på 2,75 procent på årets första räntemöte. Men i räntebeskedet bifogas ett tydligt budskap om att det ser ut att krävas ytterligare något högre styrränta framöver för att få ned inflationen till målnivån.
Ligger före andra centralbanker
Norges Bank ligger före många andra västerländska centralbanker när det gäller åtgärder mot inflationen. Banken var först ut bland sina kollegor i västvärlden att börja höja räntan redan i september 2021 – drygt ett halvår före Riksbankens första höjning i denna räntecykel.
De flesta bedömare räknar med en norsk räntehöjning till i mars.
Liksom Sverige står Norge inför en lönerörelse, där bud från facken med krav på löneökningar väntas i slutet av februari. I fjol låg löneökningarna i Norge på cirka 3,7 procent och den officiella prognosen för i år ligger på 4,2 procent upp.