Norska oljeinvesteringar ökar snabbt

Expansion av olje- och gasfält och inflation gör att den norska oljeindustrins investeringar skenar uppåt i år och fortsätter stiga även 2024. Det visar en rapport om utvecklingen i sektorn från den norska statistikbyrån SSB.

Kraftigt lyft för investeringar i norsk oljeindustri, både i år och nästa år, enligt en färsk rapport. Arkivbild

Kraftigt lyft för investeringar i norsk oljeindustri, både i år och nästa år, enligt en färsk rapport. Arkivbild

Foto: Hakon Mosvold Larsen AP/TT

Ekonomi2023-11-16 09:59

Totalt beräknas investeringarna i transportledningar och utvinning av olja och gas i Norge lyfta till 232 miljarder norska kronor i löpande priser nästa år, upp från den uppreviderade investeringsnivån på 216 miljarder under 2023.

Ökningen 2024 som nu ligger i prognosen är samtidigt på en betydligt högre nivå än de investeringsplaner den norska oljeindustrin hade i somras, som låg på 207 miljarder enligt en SSB-rapport från augusti.

Ökningen av olje- och gasinvesteringar i Norge nästa år följer på ett kraftigt lyft redan i år – upp med 23 procent jämfört med 2022 till den högsta nivån sedan 2014.

En faktor som driver på utvecklingen är den stora ökningen av satsningar på expansion av befintliga olje- och gasfält, som inför förändrade skatteregler tog fart i slutet av 2022.

En del av ökningen av norska oljeinvesteringar som SSB nu presenterar kan även förklaras av den ovanligt höga inflationen i Norge, som under året tryckt upp kostnadsläget för oljeindustrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!