Sällan har väl altanbygget eller friggeboden blivit så dyr som nu. Priserna på trävaror, och även andra produkter från skogen, har rusat i pris under pandemin.
Folk har helt enkelt ägnat sig åt hemmafixande och ombyggnader i stället för att göra annat under den här tiden, och den starka efterfrågan har gett rekordpriser på trä, berättar Johan Freij, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Danske bank.
– I USA drog coronapandemin i gång en riktig boom av hemmabyggande, och det skapades en extrem efterfrågan. Men så kom vaccinet, och då blev det roligare att göra andra saker. Lagren i USA fylldes, och marknaden föll ihop, berättar han.
Altaner och hemmabyggen
Likadant har det varit här. Vi har byggt och fixat, och trä och plankor har blivit mycket, mycket dyrt. Johan Freij talar om rekord.
– Det är den största trävaruboomen sedan andra världskriget.
Men den boomen ser redan ut att vara över, förklarar han.
Sedan marknaden fullständigt imploderade i USA har prisfallet spritt sig, och nu har priserna börjat sjunka även i Kina och exempelvis Egypten.
– Nu flyttar prissänkningen ut på världsmarknaden och kommer hit. Priserna på trävaror sätts per kvartal, och i oktober träffar prissänkningarna Europa.
Ordentlig sättning
Det råder lite delade meningar om hur stort prisfallet kan bli. Sågverkscheferna vill tro på mer måttliga sänkningar, men Danske bank tror att fallet blir ganska rejält.
– Vi tror inte på dåliga tider, men på en ordentlig sättning.
Hur mycket priserna går ned kan förstås ingen säga, men en gissning kan vara mellan 25 och 40 procent, tror han. Priserna har gått upp med 115 procent på ett år, förklarar han, och de kan sjunka ganska mycket innan det blir dåliga tider för sågverken.
– Jag tror att sågverkscheferna skulle önska att priserna inte svängde så mycket. De står aldrig still, men de flesta skulle vara betjänta av lugnare svängningar.
Frågan är hur skogsägarna ska hantera det väntade prisfallet. Danske bank råder den som vill vara med i den snart avslutade skogsboomen att överväga en avverkning.
– Jag tror att många funderar på att slutavverka nu, så utbudet kan bli stort, säger Johan Freij.
Rättad: I en tidigare version uppgavs fel pris för sågade trävaror i USA i maj.