Det har länge funnits ett överutbud och samtidigt en begränsad efterfrågan på smådiamanter. Detta har bidragit till att trycka ned priset på diamanter ute i juvelerarkedjorna.
Men nu har trenden vänt.
– Det vi ser nu har vi inte sett på åtminstone tio år, säger Anish Aggarwal, partner på diamantrådgivaren Gemdax.
Sex prognoshöjningar
Suget efter smådiamanter ökar kraftigt, enligt statistik från USA, som står för hälften av den globala marknaden i lågprissegmentet. Bland annat har Signet Jewelers – med kedjorna Kay Jewelers och Zale – rapporterat om nya försäljningsrekord i julhandeln och dessutom höjt sin försäljningsprognos sex gånger på nio månader.
Sammantaget uppskattas diamantförsäljningen under den senaste julhandeln ha ökat med 30 procent jämfört med ett år tidigare.
På utbudssidan har samtidigt en av världens största diamantgruvor, brittisk-australiska Rio Tintos Argyle-gruva, stängts.
Kombinationen av minskat utbud och ökad efterfrågan har gett ett markant tryck uppåt på priserna på rådiamanter även av sämre kvalitet.
Resultatet är tydligt i butikshyllorna, där priser höjs eller mindre och sämre diamanter används i de billigaste smyckena.
I grossistledet rapporterade ryska Alrosa försäljningsrekord 2021, medan sydafrikanska De Beers – världens största diamantproducent – i veckan höjde priserna på rådiamanter med nästan 10 procent gentemot sina kunder, enligt källor. Det är den största prisökningen på många år och den är nästan 20 procent i de billigare segmenten.
Prislyftet för smådiamanter är goda nyheter för gruvindustrin och höjer lönsamheten, men effekterna väntas inte bli dramatiska. Tumregeln i branschen är att diamanter av högre kvalitet står för omkring 20 procent av gruvindustrins diamantproduktion, men drar in 80 procent av vinsterna.