Nu märks inflationen i missens matskål

Inte bara vår egen mat har blivit dyrare – priserna på mat och tillbehör till husdjur har ökat rejält. På djurhemmen och hos veterinärerna märks de hårdare tiderna.

Husdjurens mat har ökat i pris som allt annat.

Husdjurens mat har ökat i pris som allt annat.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi2022-10-23 16:52

Det känns i plånboken att ha husdjur. Sedan årsskiftet har priset på blöt och torr hundmat ökat med 13–14 procent, enligt sajten Matpriskollen som jämför priser i landets största livsmedelskedjor. Torr kattmat har blivit 12 procent dyrare och kattsanden har stigit med hela 18 procent.

Christer Åberg, vd för Zoo.se, säger att man ännu inte märkt av att kunderna sparar in på utgifterna för sina djur.

– Vi har sett i undersökningar att det finns andra saker man drar ned på innan man drar ned på saker till husdjuren.

– Men vi är också ödmjuka för att det kan svänga snabbt och att vi behöver ha ett bra utbud av väldigt prisvärda produkter.

Färre söker vård

Men att hushållen får se över kostnaderna har redan gjort avtryck i djursjukvården – en bransch som länge varit okänslig för konjunkturen. Än har man inte sett att folk avlivar sina djur av ekonomiska skäl, men det märks en minskning i antalet som söker vård för sina djur, berättar Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.

– De senaste tre åren har det knappt funnits lediga tider hos veterinär. Det finns det nu.

De djursjukhus hon pratat med säger också att djurägarna blivit mer restriktiva.

– De ringer och frågar om råd, men avvaktar med besök. Man väntar med enklare ingrepp och fler frågar efter avbetalningsplan.

Emma Terander berättar att man också ser en ökning av valpar som ombesiktigas eftersom de inte blir sålda.

Billigare alternativ

Terander tror att djurägare kanske kommer att se över sina försäkringar och välja billigare alternativ.

– Och tidigare har det varit "the sky is the limit" för vad man kostar på sina husdjur. Nu kommer man kanske att skippa det lilla extra.

Gunnar Dahlqvist är verksamhetschef för Hela Människan i Jönköping. Där har man i flera år mött människor som inte haft råd med sina husdjur, men då har det främst handlat om sådant som vaccinationer och andra veterinärkostnader.

– Men nu märker vi att det slår mer mot att man inte har råd med foder.

Framför allt är det hundmat och kattsand som efterfrågas. Det är inte alla hjälporganisationer som erbjuder hjälp till djurägare, men Hela Människan har valt att göra det.

– Vår utgångspunkt är att vi tycker och vet att djur är väldigt värdefulla på många sätt, men tyvärr är det inte så vårt samhällsstöd tänker. Har man inte pengar att sköta sig själv ska man inte ha några djur, så är det ju. Men vi försöker upprätthålla det så mycket som möjligt i vår verksamhet.

Fler omplaceringar

På Blocket har antalet annonser om hundar till omplacering ökat med 63 procent under januari–september 2022, jämfört med samma period 2020 och med 43 procent jämfört med samma period 2021.

Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket, tror att det beror på att många som skaffat hund under pandemin har svårare att få ihop livspusslet med husdjur när livet och arbetet återgått till det normala, snarare än att man inte har råd med sina husdjur.

På djurhemmen märker man också en ökning av människor som vill omplacera husdjur, men samtidigt är det svårare att hitta nya hem åt dem.

– Det har blivit svårare att sälja katter under hösten efter att ha varit en sådan boom under pandemin, säger Caroline Olsson som är vice ordförande för Djurhemsförbundet och ordförande för Djurens Vänner Borlänge.

De stigande kostnaderna för mat och el känns också i verksamheten.

– Veterinärkostnaderna har alltid varit vår största utgiftspost, nu börjar det andra komma ikapp. Många djurhem har problem med elräkningarna. Det är stor oro för vintern.

Fakta: Så har priserna ökat

Prisutveckling från 1 januari till 17 oktober

Fågelmat 14,8 procent

Hundmat, blöt 13,8 procent

Hundsnacks 13,7 procent

Hundmat, torr 13,3 procent

Tuggprodukt 9,7 procent

Hundpåse 8,4 procent

Kattsand 17,9 procent

Kattsnacks 13,2 procent

Kattmat, torr 11,9 procent

Kattmat, blöt 10,2 procent

Övriga djurartiklar 19,0 procent

Källa: Matpriskollen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!