Nu ska aktieforumen rensas upp

Avanzas hoppas kunna öppna upp sitt omdiskuterade aktieforum under våren. Vd:n Rikard Josefsson medger dock att det finns stora utmaningar kring falska nyheter och försök till kurspåverkan av aktier.

Amerikanska spelkedjan Gamestop fick mycket uppmärksamhet under 2021 när småsparare drev upp kursen via olika aktieforum. Arkivbild.

Amerikanska spelkedjan Gamestop fick mycket uppmärksamhet under 2021 när småsparare drev upp kursen via olika aktieforum. Arkivbild.

Foto: John Minchillo/AP/TT

Ekonomi2022-01-21 10:03

Aktieforumet med över 100 000 registrerade användare stängdes helt abrupt ned i december förra året av sajten Placera och huvudägaren, nätbanken Avanza. Detta efter att det varit i bruk under mer än 15 års tid.

Tänkt att fungera som ett forum för aktieintresserade att diskutera enskilda bolag har dock det kommit att ifrågasättas i flera sammanhang, bland annat avslöjades det att dåvarande vd:n i byggbolaget Serneke – Ola Serneke – under pseudonym i flera års tid skrivit inlägg för att lyfta bolagets aktiekurs.

Extrem kursutveckling

Liknande forum bidrog också till den extrema kursutveckling som amerikanska företag som Gamestop och AMC hamnade i när småsparare gick ihop för att prata upp kurserna.

Enligt Rikard Josefsson är man nu på gång att starta upp forumet igen.

– Förhoppningsvis under våren. Vi håller på och jobbar med hur det ska se ut och i vilka format, så det är ett arbete som fortgår intensivt. Vi hoppas så fort som möjligt men det måste också vara bra.

TT: Har det inte varit bra?

– Forumet har varit väldigt uppskattat men det är byggt på gammal teknik och vi fick lägga mycket resurser på att förvalta den tekniken och till slut kom vi till vägs ände och vill nu bygga något som är bättre.

För att undvika exempelvis kursmanipulationer som till exempel så kallad "pump and dump" där någon eller några hyllar en aktie för att sedan sälja, ska man nu behöva identifiera sig för att skriva inlägg.

– Kunderna måste identifiera sig på något sätt som till exempel med mobilt bank-id. Sedan har vi inte satt ned foten ännu om man ska få skriva under pseudonym eller med riktigt namn.

Allt större utmaningar

Rikard Josefsson medger dock att i takt med det stigande börs- och aktieintresset bland småsparare finns dock allt större utmaningar.

– Det är ju klart att hela explosionen av finansiella nyheter via sociala medier inte bara är tillgodo. Jag tror att det är en branschfråga som vi med regulatoriska myndigheter måste fundera på hur vi ska, om man säger så, kunna "kvalitetsstämpla nyheter". Det är en utmaning och den kommer inte precis bli mindre.

Enligt Rikard Josefsson har man en tydlig och god dialog med Finansinspektionen gällande marknadsmissbruk. Tillsammans med Stockholmsbörsen, Swedbank, och Ekobrottsmyndigheten har man också nyligen samarbetat om att få stopp för misstänkt kursmanipulation på den digitala mötesplatsen Discord.

– Branschen och myndigheter har samma målsättning, vi ska inte ha falska nyheter. För att använda stora ord handlar det om allmänhetens förtroende för kapitalmarknaden och det finns alltid risker för att det kan naggas i kanten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!