Nu ska arbetssökande lockas norrut

Tusentals nya jobb i norr – men hur ska stål- och batterifabrikerna få tillräckligt med folk till produktionen? Nu genomförs kampanjer för att vända flyttströmmarna norrut.

Nu ska flyttströmmarna vändas norrut när bland annat H2 Green Steel ska göra fossilfritt stål i Boden. Arkivbild.

Nu ska flyttströmmarna vändas norrut när bland annat H2 Green Steel ska göra fossilfritt stål i Boden. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi2021-07-19 06:00

Nu blir norra Sverige stekhett på arbetsmarknaden. Både fossilfritt stål och batterier ska tillverkas. Det handlar om tusentals nya arbetstillfällen, av olika slag. Frågan är hur företagen gör för att locka så många sökande norrut.

– Det här berör inte bara oss, det är också en regional samhällsfråga. En region som har haft utflyttning ska nu få inflyttning, säger Jenny Molvin, kommunikationschef på H2 Green Steel.

Det är ju inte bara de tusentals som ska jobba med stålet och batterierna som behövs, de medföljande måste också ha jobb, och det behövs både skolor, sjukvård och annan samhällsservice.

H2 Green Steel ligger inte först ut, det gör Northvolts batterifabrik i Skellefteå, där rekryteringen nu pågår för fullt. Men ändå är det ganska kort tid kvar tills fabriken ska stå klar och köra igång 2024, konstaterar Jenny Molvin.

– Vi håller på att kartlägga i detalj vilken kompetens vi behöver, från gymnasieutbildade till högskoleutbildade, och till och med de med ännu mer utbildning.

Spetskompetens utifrån

Hon hoppas att många svenskar kommer att nappa, men redan nu vet H2 Green Steel att en hel del spetskompetens måste hämtas från utlandet.

– Spetskompetensen när det gäller järnsvamp, som vi ska göra stålet av, finns i bland annat Mellanöstern, Indien och Nordamerika, så i vissa fall vet vi att vi måste gå globalt direkt.

Hon berättar att företaget nu vänder sig till unga, välutbildade teknikkunniga med stort miljö- och klimatintresse, och särskilt gärna kvinnor.

– De som brinner för hållbarhet, och som ser planeten som den viktigaste kunden.

H2 Green Steel samarbetar bland annat med Luleå tekniska universitet och med Chalmers tekniska högskola, berättar hon.

– Vi gör en helt ny, automatiserad och digitaliserad industri.

Den toppmoderna anläggningen som planeras behöver delvis en nya kategori anställda som annars inte är så vanliga i tung basindustri, förklarar hon.

– Vi behöver matematiker och kodare, och vill konkurrera med digitala företag som Spotify och Google om kompetensen. Det är den kategorin vi vänder oss till.

– De från Sverige som som anställs i produktionen kommer att behöva tränas utomlands under lång tid innan starten.

Men hon tror, precis som LKAB:s vd Jan Moström sagt tidigare, att det antagligen kommer att vara lättare att locka utländska sökande från exempelvis Sydeuropa än folk från Sverige.

– Det här är en expansiv region, och vi tror att många utomlands kan vara intresserade, säger Jenny Molvin.

Vill ha bofast personal

Grete Solvang Stoltz, HR-chef på LKAB som tillsammans med SSAB och Vattenfall driver Hybrit som också ska göra fossilfritt stål, förklarar att företagen helst vill rekrytera människor som vill bo i området. De vill undvika fenomenet som kallas "fly in, fly out", då anställda bor på andra håll än i närområdet och flyger in bara under arbetsveckorna.

– Det är inte särskilt positivt varken för kommunen eller bolaget. De som flyger in stannar kortare perioder, säger Grete Solvang Stoltz.

På Arbetsförmedlingen gör man vad man kan för att marknadsföra de nya jobben, berättar Marita Lundgren, enhetschef i södra Norrbotten. Ännu är Arbetsförmedlingen bara engagerad i Northvolts rekryteringar, stålbolagen kommer lite längre fram.

– Vi gör olika saker, Platsbanken annonserar ut de jobb som kommer ut, säger hon.

Enligt henne får arbetssökande information från Arbetsförmedlingen om de kompetensbehov som kommer att finnas, och vilka reguljära utbildningar som kan leda till jobb.

Dessutom marknadsförs norra Sverige på jobbmässor både i Sverige och utomlands. Men Arbetsförmedlingen har också gjort en egen kampanjsajt för de nya jobben i norr. Syftet är att så frön så att sökande kan tänka sig att flytta så småningom.

– Det är beskrivningar av jobben, och artiklar om folk som har flyttat, och livet i norr, säger Marita Lundgren.

Fakta: Nya jobb i norr

I Skellefteå startar produktionen i Northvolts batterifabrik redan vid årsskiftet, och nu pågår rekryteringen för fullt. På sikt uppskattas fabriken ge 2 500–3 000 jobb, men vid årsskiftet beräknas antalet vara mellan 500 och 600 personer.

I Boden ska fossilfritt stål tillverkas av företaget H2 Green Steel redan 2024. Antagligen behövs runt 1 500 personer för själva produktionen i Boden. Dessutom tillkommer alla underleverantörer och kringtjänster, och bygget av fabriken. Kanske handlar det om så många som 10 000 personer, enligt H2 Green Steel.

LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls satsning på fossilfritt stål i det så kallade Hybrit-projektet innebär att järnsvamp ska tillverkas i Gällivare. Hur många jobb det ger är oklart ännu, men det kan vara mellan 150 och 200 i produktionen. Fast bara för byggnationen av anläggningar för Hybrit, som tar 20 år att färdigställa, beräknas 2 000–3 000 personer behövas.

Källa: Northvolt, LKAB, SSAB, H2 Green Steel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!