"Nu skapas ännu mer osäkerhet"

Den ryska invasionen av Ukraina får negativa konsekvenser för de svenska hushållen, enligt finansminister Mikael Damberg (S). Men om det därmed kommer flera stödåtgärder är i nuläget oklart. –Det är för tidigt att dra helt glasklara slutsatser vilka ekonomiska effekterna det blir.

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ekonomi2022-02-24 19:35

Han vaknade precis som alla andra till en helt ny situation där Ryssland till slut valde den väg omvärlden in i det sista hoppades man skulle undvika. Damberg kallar det hela "det mest allvarliga säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget ".

– Vi hoppades på att de diplomatiska påtryckningarna skulle leda till en annan utgång men när man lyssnade till president Putins tal häromdagen så var det oroväckande. Han undergrävde egentligen Ukrainas rätt att vara en egen stat så lyssnade man på vad Putin sade så fanns det här definitivt i korten.

Fokus på Ukraina

Rent humanitärt poängterar Damberg att fokus är på den ukrainska befolkningen som lever mitt i kriget, samtidigt får utvecklingen en ekonomisk konsekvens för omvärlden, inte minst Sverige.

– Sverige är inte så direktexponerat mot handel med Ryssland. Däremot finns den indirekta exponeringen genom stigande gas- och oljepriser. Rysslands agerande de senaste månaderna har drivit upp priserna och nu skapas ännu mer osäkerhet genom den här krigshandlingen och det påverkar svenskt och europeiskt ekonomi.

TT: Hur pass aktuellt är det med till exempel ytterligare elbidrag om det blir en långdragen utveckling?

– Det är för tidigt att dra helt glasklara slutsatser vilka ekonomiska effekterna det blir så detta får vi följa över tid men svensk ekonomi är väldigt robust och har därför möjlighet att genomföra insatser om det behövs.

"Krig skapar osäkerhet"

TT: En stigande inflation samtidigt som konjunkturen viker nedåt. Hur sannolikt är ett sådant scenario?

– Vi tittar på flera olika scenarier och det beror väldigt mycket på hur utvecklingen rullar ut. Det är svårt att se exakt utfall innan vi vet hur det utvecklas, inte minst energipriserna. Vi har dock beredskap.

TT: Är du oroad för stagflation?

– Det är alldeles för tidigt att spekulera kring det. Vad vi sett hittills är en återhämtning av ekonomin i Europa och i världsekonomin men det är klart att ett krig skapar osäkerhet.

Åker till Paris

Damberg åkte på eftermiddagen till Paris för ett möte med europeiska finansministerkollegor där utvecklingen kring Ukraina av naturliga skäl skäl står högst upp på agendan.

– Det finns säkert mer som Europa kan göra för att synkronisera och koordinera stödet till Ukraina, i nästa steg handlar det om att Europeiska rådet ska träffas och ytterligare sanktioner som måste drabba Ryssland.

TT: Sanktioner är helt rätt väg att gå i ditt tycke?

– Det är helt rätt. Rysslands agerande, att bryta mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen, måste få konsekvenser. Än så länge är detta bara början på det sanktionspaket som kommer få stora konsekvenser för Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!