Vi går mot dyrtider, det kan knappast någon ha missat. Men hur illa det kan bli är svårt att veta. En sak är i alla fall klar, prisökningarna på maten hittills i år har inte inbegripit effekterna av Rysslands krig mot Ukraina. De kommer nu, förklarar Ulf Mazur, som driver den oberoende sajten Matpriskollen.
– Det är riktigt stora tal. Det är priser som ökar 25 procent nu. Jag har aldrig sett något liknande.
Kyckling och fågelprodukter är de första varorna där priserna fullkomligt rusar till följd av kriget, förklarar han.
Kycklingarna har en så kort produktionstid, omkring 35 dagar, förklarar han. Det innebär att den kyckling vi äter nu har producerats under kriget, samtidigt som spannmål rusat i höjden på grund av den minskning som nu väntas av spannmålsproduktionen i Ukraina och exportminskningen från Ryssland. Eftersom fåglarna äter spannmål så står det klart att bönderna får betala betydligt mer för fodret, och de försöker nu ta igen kostnadsökningen.
Men det är inte bara kycklingkött som blir dyrare.
Ägg och kött
– Äggen började åka upp i april. Sedan kommer griskött och även nötkött. Bönderna måste få mer betalt.
Bröd kommer också att bli rejält mycket dyrare, liksom annat som är gjort av spannmål, konstaterar han.
Kriget får effekt på matpriserna eftersom Ukraina är en så stor producent av spannmål, som vete och majs. Även Ryssland är en stor producent som andra länder nu inte vill handla med. Det gör att priserna nu rusar på råvarubörserna.
– Det finns länder som är extremt beroende av spannmålsimport, som Egypten. Nu blir det ont om vete, och då stiger priset.
Krigseffekterna
Vetet som säljs på råvarubörserna nu är odlat i fjol. Men den skörd som förväntas i år kommer att vara betydligt lägre på grund av kriget.
– I år kan de inte odla i Ukraina. Då blir det brist på spannmål, även på majs som används till foder.
Det gör att ännu större prishöjningar kan komma framöver.
Priserna har höjts rejält på många varor redan tidigare i år, men det berodde framför allt på problemen i höstas, med pandemin och störningarna i leveranskedjorna. Matpriserna har en eftersläpning eftersom priserna förhandlas mellan producenter och distributörer, enligt Ulf Mazur. Exempelvis har vissa mejeriprodukter gått upp med 10 procent eller mer. Fast det kommer inte att stanna där, konstaterar han.
– Jag tror att mejeriprodukter kan höjas snart igen, säger Ulf Mazur.