– Nej, det påverkar inte hur vi ser på våra anläggningar, säger Per Alfredsson, nyutnämnd Sverigechef för svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca.
Han är en långvägare i koncernen, har jobbat över 25 år i bolaget. Han är själv från Södertälje berättar han, och tycker förstås att det är jättetråkigt med det uppblossade skjutvåldet som präglat nyhetsrapporteringen från staden under hösten och vintern.
Försöker bidra
Men det påverkar inte företaget. Han har heller inte hört att det skulle vara svårt att rekrytera arbetskraft till anläggningen i Södertälje. Omkring 4 600 jobbar vid Astra Zenecas tablettfabrik i Södertälje i dag, en av världens största. Det är, enligt honom, inget man talar om i koncernen, att Sverige och/eller Södertälje på något vis skulle vara ett farligt ställe, som skulle skrämma bort produktion, investeringar eller personal.
– Nej, det är inget det snackas om. Alla länder har sina problem, säger han.
Ihop med Scania driver Astra Zeneca ett gymnasium i Södertälje, nämner han som ett exempel på där företaget kan försöka bidra till att göra staden till ett tryggare samhälle.
– Vi försöker vara med och bidra, säger Alfredsson.
Svårt att hitta folk
Men det finns andra utmaningar för att hitta rätt kompetens. Många bolag vittnar om svårigheten att hitta rätt arbetskraft. Den löses bäst genom fortsatt samverkan mellan akademin och det offentliga, enligt Per Alfredsson.
Som ny Sverigechef vill han fortsätta i samma spår som den förra, Katarina Ageborg, som nu lämnar och går i pension.
– Vi ska fortsätta vara en aktiv röst i Sverige, säger han.