Ny elprissmäll – Ringhals start försenad

Återstarten av Ringhals 4 försenas till lördag kväll, vilket innebär fortsatt högre elpris. –Det får en rejäl påverkan, säger elprisanalytiker Christian Holtz.

Ringhals 4, på Väröhalvön, ligger nere sedan natten till onsdag. Arkivbild.

Ringhals 4, på Väröhalvön, ligger nere sedan natten till onsdag. Arkivbild.

Foto: Annika Örnborg/Ringhals/TT

Ekonomi2023-11-30 09:48

Stoppet i kärnkraftsreaktorn beror på en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer, säger Anna Collin på Ringhals. I stället för en återstart under torsdagskvällen som planerat blir den alltså tidigast på lördag kväll.

– Vi behöver ytterligare två dygn för att göra en felsökning. Det är den bästa tillgängliga information vi har just nu, säger hon.

"Olyckligt att det kommer nu"

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals, samtidigt som en reaktor i Finland ligger nere, ledde till rejält högre priser i södra Sverige under torsdagen. Med 1:90 kronor per kilowattimme i elområde 3 och 4 var det den tredje högsta siffran sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Höga elpriser fortsätter under morgondagen. I norra Sverige, elområde 1 och 2, uppgår fredagens pris till 89 öre per kilowattimme, något högre än dagens 85 öre per kilowattimme. I elområde 3 och 4 sjunker priserna något, till 1:67 respektive 1:80 kronor per kilowattimme. Utöver denna kostnad tillkommer även skatter och elbolagens avgifter.

Att elpriserna stiger efter stoppet på Ringhals är ingen överraskning, säger Christian Holtz, elprisanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis.

– Det påverkar alltid om en produktion försvinner, speciellt som nu när det är kallt och lite vind. Det får en rejäl påverkan och det är olyckligt att det kommer just nu.

Då sjunker priset

Så snart Ringhals 4 kommer igång igen väntas elpriserna sjunka, säger Holtz.

– Dels för att man får mer produktion, dels för att temperaturen är på väg upp och det väntas bli mildare väder framöver. Runt jul och nyår brukar priserna dessutom alltid gå ned lite eftersom industrierna inte är igång då.

Den som oroar sig för en vinter med rekordhöga priser likt förra året kan vara lugn, säger Christian Holtz.

– Situationen är bättre nu. Man har mer gas i lagren på kontinenten, det påverkar priserna där och smittar av sig här och det är hyfsat med vatten i magasinen för vattenkraft. Dessutom använder folk mindre el nu efter förra årets höga priser, och det drar ned priset.

Ringhals andel av den totala elproduktionen 2022.
Ringhals andel av den totala elproduktionen 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!