Marknadsaktörer har det senaste året följt månatlig inflationsstatistik med stort intresse. Stigande inflation innebär fortsatta räntehöjningar från centralbankerna vilket i sin tur verkar negativt för aktiemarknaden.
Krisen kring Silicon Valley Bank har dock ändrat förutsättningarna och satt centralbanken Fed i en ny situation.
– Makrodata hamnar i bakgrunden och så är det alltid – när det är skakigt i det finansiella systemet, då dominerar det allting annat för den amerikanska centralbanken, säger Elisabet Kopelman, SEB-ekonom med fokus på den amerikanska ekonomin.
Går in med åtgärder
Fed har tillsammans med amerikanska myndigheter meddelat att man går in med åtgärder och har utlovat insättningsgarantier för att inte utsatta kunder ska bli drabbade i bankkraschen. Dessutom ska amerikanska banker kunna låna förmånligt mot säkerhet i bland annat amerikanska stats- och bostadsobligationer.
Samtidigt har marknaden, inför dagens inflationssiffra som kommer klockan 13.30 svensk tid, i allt större omfattning börjat prisa in att Fed tvingas dra i räntebromsen.
Inflationen på årsbasis förväntas uppgå till 6,0 procent (6,4 procent föregående månad).
Räntehöjning eller inte
Investmentbanken Goldman Sachs gör nu bedömningen att det inte blir någon räntehöjning från Fed nästa vecka.
Elisabet Kopelman påpekar att det i nuläget är ungefär 50/50 kring om det blir en räntehöjning eller inte enligt marknadens förväntningar.
– Jag tror inte Fed vill överraska eller oroa marknaden i det här läget och i ett sådant läge väljer centralbanken nog att avstå. I stället kan Fed lämna dörren öppen för att det kan bli ytterligare åtstramningar längre fram om läget stabiliseras, men framförallt hålla emot förväntningar om snabba räntesänkningar, säger hon.