Inflationen fortsätter att rusa. Augustisiffran 9,0 procent, prisökningstakten på årsbasis enligt måttet KPIF, kan dessutom sättas i perspektiv med en månadsförändring från juli till augusti på hela 1,5 procent.
Förklaringen är dock inte bara kraftigt stigande energipriser utan även bland annat livsmedelspriserna, som stiger för nionde månaden i rad.
Att exempelvis priset på apelsiner stigit med 34 procent kan svida för många hushåll men är dock en liten utgift i jämförelse med boendekostnaderna som nu kan komma att öka ytterligare.
– Det som är viktigt är att inflationsutfallet är fortsatt högre än vad Riksbanken räknat med och det här är ingen siffra som Riksbanken kan luta sig tillbaka mot. Det är fortsatt högt tryck att få upp räntan snabbt och högt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till TT.
Nytt räntebesked
Nästa vecka kommer nästa räntebesked från Riksbanken. Dagens inflationssiffra gör att marknaden helt prisat in en höjning med 0,75 procentenheter, dock har möjligheten till en ännu större höjning nu ökat, påpekar Wallström:
– Det är en påtaglig risk för det. Sannolikheten är betydligt högre än vad det är för en mindre ökning än med 75 punkter.
För hushållen är en räntehöjning från Riksbanken lika med ökande boendekostnader om man sitter med rörliga bostadslån. Den som ska förhandla om sina lån i närtid får vara beredd på allt tuffare förutsättningar, till exempel meddelade Handelsbanken att man höjer bolåneräntorna igen kort efter att inflationssiffrorna presenterades. Andreas Wallströms ser dock orosmoln med utvecklingen:
– Vi bedömer att det är ganska stor risk att centralbanker går för snabbt fram och det därför blir en alltför snabb inbromsning i ekonomin. Det som styr inflationen är elpriserna och de kan inte Riksbanken göra så mycket åt. Detta är vad vi ekonomer kallar en utbudschock.
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, påpekar också att energipriserna gör det fortsatt svårt att bedöma inflationen.
– Man kan konstatera att vi är inne i en period där energipriserna är en joker. Det är svårt att navigera runt den här osäkra energimiljön, säger han.
Politiska stödåtgärder
Ytterligare ett frågetecken som kan komma att påverka under hösten är politiska stödåtgärder i form av kompensation till elkunder. Hur åtgärderna kommer att utformas och i vilken utsträckning de påverkar inflationstalen är dock osäkert, påpekar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker hos Nordea.
Allt detta sker samtidigt som avtalsrörelsen står inför dörren i höst. Med såväl stigande räntor som konsumentpriser skulle det vara naturligt att tro att kraven kommer att skärpas från fackförbunden om att kräva mer i plånboken till sina medlemmar. Andreas Wallström på Swedbank bedömer dock att det kan bli tufft.
– Vi räknar med högre avtal och högre löner men med det sagt tror jag att man i Sverige kommer skramla mindre med kompensationskrav än i övriga Europa, säger han och påpekar att man kommer att utgå från Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.
– Och om ett år bedöms vi ha en inflation som är på inflationsmålet eller strax under. När ekonomin bromsar in tror vi att inflationen sjunker snabbt och i den miljön blir det svårt att kräva allt högre löner.