Ny lag ändrar inget – kalkbrytning hotar vattnet

Dricksvattnet är fortsatt hotat. En undantagslag ändrar inte det. Flera remissinstanser slår ner på Cementas nya ansökan om förlängd kalkstensbrytning i Slite. Medan andra säger: Det finns inga alternativ. Kör på!

Kalkbrotten i Slite är enorma. Arkivbild.

Kalkbrotten i Slite är enorma. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2021-10-17 08:14

Att dricksvattnet riskerar att försämras om Cementa tillåts fortsätta med sin kalkstensbrytning, är de flesta experterna tämligen överens om.

"Den ansökta verksamheten är därmed inte tillåtlig enligt 5 kap 4 paragrafen Miljöbalken", skriver exempelvis Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt remissvar.

Men det finns undantagsbestämmelser som kan användas. Och kalkstensbrytningen i Slite är så betydelsefull för hela samhället eftersom det på kort sikt inte finns någon annan kalksten att tillgå, enligt SGU som därmed tillstyrker Cementas tillstånd att få fortsätta med sin verksamhet. Men bara under villkor att bolaget mildrar effekterna på grundvattnet.

Slog ner som en bomb

Det var i somras som Cementa hamnade i blickfånget och de stora konsekvenserna det handlar om – en cementbrist hotar lamslå Byggsverige. Mark- och miljööverdomstolen nobbade bolagets ansökan om att få fortsätta bryta kalksten i Slite på nordöstra Gotland. Efter hotet om massvarsel i byggbranschen som är i stort behov av cement och betong kände sig regeringen tvingad att ta fram en ny lag.

Det är med den lagen, som i all hast togs fram för någon månad sedan och som formellt trädde i kraft 15 oktober, som Cementa kommit in med en ny ansökan som gått ut på remiss innan regeringen väntas ta beslut i november.

Andra remissinstanser är hårdare än SGU. Länsstyrelsen på Gotland tycker att remisstiden är för kort för att kunna ta ställning till ansökan, och frågetecknen är så många att ett eventuellt tillstånd i sådana fall ska begränsas till högst tolv månader, inte tre år som Cementa vill.

Havs- och vattenmyndigheten pekar på att Cementa inte vidtagit alla åtgärder för att mildra de negativa förekomsterna av vattenkvalitén.

Bör avvisas

Vattenmyndigheten för Södra Östersjön är fränare i sin kritik och tycker sammantaget att miljöbedömningen har samma brister som i den ansökan som Mark- och miljööverdomstolen tidigare slog ned på.

Naturvårdsverket anser precis som tidigare att utredningen om miljökonsekvenserna är så bristfälliga att även den nya tillståndsansökan bör avvisas.

Flera av de kritiska myndigheterna pekar också på det utökade buller som kommer att uppstå när Cementa tänker sig hämta stora mängder kalksten från Nordkalks stenbrott, 16 kilometer norrut. Det förväntas innebära ytterligare lastbilstransporter till och från Slite, motsvarande en lastbil ungefär var 11:e minut i vardera riktningen, enligt Trafikverkets remissvar.

Region Gotland har hela tiden varit positiv till kalkstensbrytningen och "det har inte framkommit något som ger anledning för Regionen att nu ompröva sin inställning".

Fakta: Cementas nya ansökan

Cementas nya ansökan gäller kalkstensbrytning i tre år vid anläggningarna i Slite på Gotland, dels vid Västra Brottet, dels i File Hajdar. I ansökan ingår även krossning av extern råvara som transporteras till Slite, från Nordkalk knappt två mil bort.

Cementtillverkningen i Slite står för ungefär 75 procent av den cement som används i Sverige.

Källa: SGU


Fakta: Cementa och kalkstensbrytningen

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen har för att undvika akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt föreslagit tillfälliga undantag i miljöbalken. Den omfattar bara sten som omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning. Men regeringen gick ändå vidare och den 29 september röstade riksdagen ja till lagförslaget.

15 oktober trädde den nya lagen i kraft. Men lagen sade också att Cementa fick komma in med en ny ansökan redan 16 september. Det är denna ansökan som remissvaren avser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!