I rapporten framgår att ett par banker har höjt kraven stort sedan den senaste granskningen 2020.
Nio banker har undersökts: Danske Bank, Ekobanken, Handelsbanken, Länsförsäkringar, JAK Medlemsbank, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank.
De båda mindre, uttalade etiska bankerna Ekobanken och JAK Medlemsbank rankar högst i samtliga kategorier. Vad gäller storbankerna sticker särskilt SEB ut efter att ha tagit sig från bottenplatsen till att bli andra bästa storbank med 68 procent i helhetsbetyg.
Skärpta riktlinjer
Bankerna har överlag blivit fortsatt bättre på att skärpa sina hållbarhetsriktlinjer. Det menar Jakob König, projektledare vid Sveriges Konsumenter som har varit delaktig i rapporten.
– Det breda mönstret är att tre av fyra storbanker nu utesluter investeringar i fossilbolag i sina fonder. Däremot ser vi inte samma skarpa riktlinjer och restriktioner när det gäller utlåning till fossilbolag, säger han.
Just i den kategorin utmärker sig SEB i stället negativt. Rapporten hänvisar till en tidigare granskning gjord i februari 2021, där man kan läsa att "värst av bankerna är SEB som bland annat gett nya miljardlån till det tyska kolkraftsbolaget Uniper – en av Europas största utsläppare av koldioxid och som nyligen byggt ett nytt kolkraftverk."
I positiv bemärkelse utmärkte sig i stället Handelsbanken, som har gett betydligt lägre stöd till fossilbranschen.
Brist på djurskydd
I rapporten är Jakob König mest förvånad över att bankerna inte har satt stopp för att finansiera bolag som expanderar sin oljeutvinning.
– Där har Internationella energirådet sagt att det måste upphöra om vi ska ha en chans att nå klimatmålen och undvika en klimatkatastrof, säger han.
Vad gäller positiva överraskningar nämner han att flera banker har börjat få upp djurskydd som en viktig fråga. Bland annat är SEB den första storbanken att ta ställning mot djurtester för icke-medicinska produkter.
– Vi har sett många reaktioner bland svenska bankkunder vad gäller bristen på djurskydd. Det är fortfarande det område där bankerna ställer lägst krav, säger Jakob König.
Kartlägger kreditportfölj
Enligt Karl-Oskar Olming, SEB:s chef för hållbarhetsstrategi och policy, lanserade banken i november förra året tre övergripande hållbarhetsmål som bland annat handlar om hur fossilexponeringen ska minska.
– Som en del i detta kartlägger vi också hela vår kreditportfölj för att förstå omställningen som våra kunder gör, säger han.
Vad gäller det som rapporten skriver om SEB:s miljardlån till det tyska energibolaget Uniper anser Olming att man inte kan kommentera enskilda bolag och kunder på grund av lagen om banksekretess, men han understryker att banken har följt sin policy från 2015 om att inte finansiera nya kolkraftverk samt att SEB åtagit sig att följa bankinitiativet för Parisavtalet.
TT: Varför görs så stora investeringar i fossila verksamheter alls?
– Man kan konstatera att banker är en reflektion av marknaden. Vi är en nordeuropeisk bank med många storkunder. Finns man då i Norge och Tyskland är det naturligt att energikunderna i dagsläget har fossil verksamhet, säger han.
Men han tillägger att det därför är extra viktigt att ha en ambitiös omställningsplan som SEB nu genomför, och att deras kreditexponering mot fossila aktiviteter kommer att minska över tid.