Återhämtningen på de ledande marknaderna har varit tydlig. För Stockholmsbörsens del har det handlat om en uppgång på omkring sex procent efter att 2022 innebar ett börsras på 25 procent för OMXS-index.
Då handlade allting om stigande inflation och centralbankernas kamp i att motverka de stigande konsumentpriserna i form av räntehöjningar. Ännu ett tecken på hur det arbetet förlöpt kommer på torsdag eftermiddag när siffror för december presenteras.
På förhand tror marknaden på en fortsatt nedgång. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg bedöms inflationen landa på 6,5 procent jämfört med december 2021, i så fall en markant nedgång jämfört med de drygt 9 procent som uppmättes tidigare under 2022 vilket då var den högsta inflationstakten på 40 år.
När det gäller den så kallade kärninflationen, det vill säga bortrensat från energikostnader, bedöms den stiga med 5,7 procent på årsbasis vilket kan jämföras med 6 procents lyft i november.
Ytterligare osäkerhet
En högre inflation än väntat skulle dock innebära ytterligare osäkerhet för marknaden inför nästa räntebesked från den amerikanska centralbanken och centralbankschefen Jerome Powell i februari. Fed höjde under 2022 styrräntan till intervallet 4,25–4,50 procent efter att ha genomfört totalt sju höjningar. I den senaste bedömningen har man trott på att styrräntan ska fortsätta upp till intervallet 5,00–5,25 procent under 2023 men om inflationen biter sig fast lär Fed fortsätta på sin linje.
– Att återupprätta prisstabilitet när inflationen är hög kan kräva åtgärder som inte är populära på kort sikt då vi höjer räntorna för att bromsa ekonomin, sade bland annat Fed-chefen Jerome Powell vid sitt besök i Stockholm igår.
Höga jämförelsetal
Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken, poängterar att spelplanen förändrats något i takt med att förutsättningarna förändrats jämfört med hur det såg ut under 2022:
– Det kommer vara jättestort fokus i år också på inflationen men det som händer nu är att marknader och centralbanker börjar att mejsla in toppen på styrräntan. Det är nu nästan oundvikligen så att inflationen kommer att falla, säger Claes Måhlén angående de höga jämförelsetalen ett år tillbaka.
I nuläget är frågan om Federal Reserve vid nästa räntebesked kommer att höja med 50 eller 25 punkter? I nuläget väger marknaden mellan två olika alternativ.
– Det lutar dock i nuläget mer mot 25 än 50 punkter. Löper allt ut som förväntat med kommande statistik och data så kommer det gå ännu närmare mot en höjning med 0,25 procentenheter, säger Måhlén.