Nya dystra signaler om Kinas ekonomi

Kinas ekonomi utvecklas sämre än väntat och centralbanken överraskar nu med en sänkning av flera räntor. Samtidigt slutar landets statistikbyrå att redovisa den besvärande höga ungdomsarbetslösheten.

Kinas centralbank slår till med oväntade räntesänkningar, som drar ned värdet på landets valuta. Arkivbild

Kinas centralbank slår till med oväntade räntesänkningar, som drar ned värdet på landets valuta. Arkivbild

Foto: Mark Schiefelbein AP/TT

Ekonomi2023-08-15 07:22

Flera indikatorer pekar på att Kinas ekonomi går sämre än väntat. Och nu agerar centralbanken.

Den kinesiska yuanen föll 0,5 procent, till den lägsta nivån sedan november 2022, sedan landets centralbank sänkt räntan på ettåriga lån med 15 punkter (0,15 procentenheter) till 2,50 procent.

Bland analytiker hade bara en av 15 tillfrågade i en enkät gjord av Bloomberg en räntesänkning som huvudscenario.

Centralbanken i Kina sänkte även en sjudagars så kallad omvänd reporänta med 10 punkter.

Räntorna på kinesiska statsobligationer pressades nedåt efter räntebeskedet, men på börsen var det fortsatt nedåt. Valutan återhämtade sig något en stund efter räntebeskedet.

Samtidigt publicerades en lång rad statistikrapporter i Kina på tisdagen, bland annat om detaljhandeln och industriproduktionen.

Detaljhandeln ökade med 2,5 procent i juli, vilket var mindre än väntat. Samma sak gäller för industriproduktionen, som steg med 3,7 procent. En rapport om investeringar visade också på oväntat svag utveckling.

Arbetslösheten steg samtidigt till 5,3 procent i juli, upp från 5,2 procent i juni.

Ungdomsarbetslösheten har den senaste tiden stigit till rekordhöga nivåer. I juni låg den på över 21 procent. Men nu meddelar landets statistikbyrå att man slutar bryta ner siffrorna på ålder, vilket enligt en talesperson för den nationella statistikbyrån förklaras med förändringar i ekonomiska och sociala förhållanden, rapporterar CNBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!