I veckan skrevs kontakt på vilka som ska tillverka det gemensamma nordiska stridsuniformssystemet Nordic Combat Uniform System. Svenska Woolpower kommer att tillverka underställen.
Nu räknar företaget med att nyanställa ett 60-tal personer, vilket är något av en utmaning.
Expansiv fas
Tidigare har Woolpower i samarbete med Arbetsförmedlingen etablerat sömnadsskolor, berättar Woolpowers vd Linus Flodin.
– Vi måste utbilda vår egen personal. Den lilla fördel vi har haft är att Sverige tagit emot många nysvenskar med en annan sömnadskultur.
– Nu går vi ut mer eller mindre nationellt och söker folk. Vi kan inte längre hålla oss bara kring Östersund.
Woolpower befinner sig i en expansiv fas och i juni beräknas den nya textilfabriken i Östersund stå klar. Då har man hela produktionen samlad på ett ställe – beredning, stickning och sömnad.
– Mycket av textilindustrin, och definitivt det som är arbetsintensivt har flyttat bort från Sverige. Där avviker Woolpower. Vi är arbetsintensiva för att vi syr, vi är inte en operatör som kör tio maskiner. Det kommer att vara runt 200 personer som faktiskt sitter och håller på med textilarbete i Östersund.
Olika kamouflage
Uniformerna får samma grundutförande i alla fyra länder. Det som skiljer är ytterplaggens kamouflagemönster, där varje land får ett eget mönster. I uniformssystemet ingår också kläder för de djungel- och ökenmiljöer som är vanliga under internationella insatser.
Kläderna har designats för att passa både män och kvinnor.
Kringutrustning som hjälmar, handskar, kängor och personlig skyddsutrustning ingår inte i ramavtalet, utan upphandlas självständigt av varje land.
Finland är först ut med leveranser i slutet av 2022. Sverige får sina uniformer under hösten 2024, enligt Försvarets materielverk. Då ersätts dagens svenska uniform, modell 90, som är runt 30 år gammal.