Flera reaktioner på industriavtalet visar att blivande motparter i förhandlingar med industriavtalet som grund är nöjda med att en överenskommelse slutits och därmed gett ett riktvärde för fortsatta förhandlingar.
Kommunal, det största LO-facket, välkomnar avtalet.
"Beskedet från industrin ger facket goda möjligheter att förhandla fram höjda löner och förbättrade arbetsvillkor för medlemmarna i Kommunal", skriver fackförbundet i en uttalande.
"Extremt tufft"
Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk är också vara nöjd med avtalet, men säger i ett skriftligt uttalande att "avtalsvärdet är högt givet det svåra läget för många livsmedelsproducenter.
"Det totala avtalsvärdet är högt, inte minst i ljuset av de historiskt höga kostnadsökningar som de svenska livsmedelsproducenterna har drabbats av", varnar van Rijswijk.
Från Svensk Handels sida tror man att företag inom handeln kommer att få svårt att klara de extra kostnader som det nya märket innebär.
"Försäljningssiffrorna i handeln är de sämsta på 30 år. Vi behöver gå tillbaka hela vägen till 90-talskrisen för att hitta motsvarande nedgång. Det kommer att bli extremt tufft för många företag i handeln att bära de ökade kostnaderna", säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
"Full respekt"
Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega, menar att de speciella förutsättningarna gör att man kan acceptera det som han menar är en hög löneökningstakt.
"Vi måste ha full respekt för att många har det svårt just nu. Sett till det tryck som facken haft på sig från sina medlemmar samt att det tecknats väldigt höga avtal i omvärlden är det på det hela en balanserad överenskommelse som stärker konkurrenskraften och ger förutsättningar för framtida reallöneökningar", säger Stefan Koskinen enligt ett pressmeddelande.
"Välavvägd uppgörelse"
Industriavtalet har stor betydelse för övriga avtalsrörelser. Men flera parter varnar också för en hård avtalsrörelse i övriga förhandlingar.
"Vi hyser inga illusioner om att det här kommer att bli en lätt avtalsrörelse och mycket står på spel i år", säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog i ett pressuttalande.
Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård tycker att uppgörelsen – och därmed riktmärket för övriga förhandlingar – är välavvägd.