Nytt försök att bromsa Microsofts jätteförvärv

Den amerikanska handelsmyndigheten FTC gör ett nytt försök att tills vidare stoppa Microsofts köp av spelbolaget Activision Blizzard.

Om Microsofts köp av Activison Blizzard går igenom blir också spelet "Call of duty" Microsoftägt.

Om Microsofts köp av Activison Blizzard går igenom blir också spelet "Call of duty" Microsoftägt.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Ekonomi2023-07-13 20:21

Tidigare i veckan fick FTC nej av domstol till att lägga den planerade jätteaffären på is, men myndigheten överklagar nu till högre instans.

Enligt FTC skulle affären göra Microsoft alltför dominant på spelmarknaden, och vill därför att den granskas i en rättegång i augusti. Microsofts planerade köpdatum är satt till den 18 juli, det vill säga nästa vecka. Prislappen på Activision Blizzard ligger på motsvarande cirka 700 miljarder svenska kronor och Microsofts köp skulle därmed bli en av de största företagsaffärerna genom tiderna.

Både Microsoft och Activison Blizzard har försäkrat att Activison Blizzards spelserie "Call of duty" fortsatt ska hållas tillgängligt även för dem som spelar på Microsofts konkurrent Sonys Playstation.

EU-kommissionen har givit klartecken till affären, men utöver amerikanska FTC bromsas Microsoft av Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet (CMA) som sade nej till affären i maj. Myndigheten har dock sagt sig vara villig att titta på justeringar i affärsupplägget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!