Ursula von der Leyen säger att dagens besked visar hur opålitligt Ryssland är som gasleverantör men att Europa varit förberett på detta.
Nu väntar ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland.
– Vi arbetar intensivt på det. Det som Ryssland gjort i dag är ett sätt att skada sig själv på. Kreml skadar den ryska ekonomin för de skär av sig själva från viktiga inkomstkällor. Vi kommer att vara självständiga från ryska fossila bränslen mycket snabbare än planerat. Det är bra och det är för alltid, säger hon.
Ett extrainsatt energimöte i EU ska nu enligt kommissionens ordförande hållas så snart som möjligt.
– I dag har Kreml återigen misslyckats med att så split bland EU-länderna. Eran med ryska fossila bränslen är på väg att ta slut, lovar hon.
Från ryskt håll är synen inte helt oväntat den motsatta:
– Det är inte frågan om utpressning. Behovet av en ny betalningsmetod är ett resultat av det oväntade och ovänliga agerandet som riktats mot oss av ovänliga länder, sade ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov vid en presskonferens.
Ingen omedelbar konsekvens
I de två berörda länderna av stoppet, Polen och Bulgarien, ska inte beslutet få någon omedelbar konsekvens, enligt landets båda regeringar.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki fördömer stoppet i ett tal till parlamentet och säger att Polen inte kommer att kuvas. Ryssland försöker enligt premiärministern "utpressa" landet och han ser åtgärden som en hämnd för nya sanktioner som Warszawa infört mot Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Sanktionerna tillkännagavs på tisdagen och riktas mot 50 ryska oligarker och företag, bland annat Gazprom.
Applåder i parlamentet
Polen är enligt premiärministern säkert tack vare att man i flera år arbetat med att säkra alternativa leverantörer.
Parlamentsledamöter stod upp och applåderade när Morawiecki sade att den ryska "utpressningen" inte skulle få någon effekt på landet.
Även Bulgariens premiärminister, Kiril Petkov, beskriver Rysslands gasstopp som "utpressning".
"Det är ett grovt brott mot kontraktet och det är utpressning … Vi kommer inte att ge efter", säger han och lägger till att Bulgarien ser över alla kontrakt med Gazprom.
Omedelbar reaktion
Danmark är en stor importör av naturgas. Kristian Rune Poulsen, konsult hos Green Power Danmark, påpekar dock att gasleveransen främst sker via norska och tyska ledningar och man därför inte påverkas av dagens besked.
– I sommar får vi också stora mängder av LNG (flytande naturgas) från Nordamerika och därför kan vi räkna med ett överskott, säger han till danskas nyhetsbyrån Ritzau.
Den kraftiga prisrusningen på gas, upp över 20 procent på morgonen, bedömer Kristian Rune Poulsen som en omedelbar panikreaktion och under tid kommer priset att stabiliseras igen då man från EU-håll hela tiden varit tydligt med att minska beroendet av import från Ryssland.
Rådet till danskar som använder gas som energialternativ är dock tydligt:
– Man ska inte få panik men helt klart se sig om efter andra energiformer, för gas är dyrt och osäkert.