Nytt strejkvarsel på Klarna – vd:n varnar

Fackförbundet DIK ansluter sig till den planerade strejken på Klarna. Vd Sebastian Siemiatkowski varnar de anställda för att bolaget "kanske inte kan återhämta sig" om strejken bryter ut.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski. Arkivbild.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonomi2023-10-27 15:04

Konflikten mellan Klarna och de fackliga organisationerna växer ytterligare. På torsdagen varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om att ta ut sina medlemmar på Klarnas huvudkontor i Stockholm i strejk den 7 november.

Konflikten bottnar i att Klarna inte vill gå med på fackförbundens krav om att teckna kollektivavtal.

"Vi vill ha inflytande, trygga villkor och möjlighet till omställningsstöd. Nu har vi väntat länge nog. Unionens medlemmar på Klarna vill få ett kollektivavtal på plats", sade Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna, i en skriftlig kommentar till TT på torsdagen.

"Är förlegat"

Nu ansluter sig DIK, fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor, till konflikten genom att varsla om sympatistrejk för sina medlemmar på arbetsplatsen.

"Kollektivavtalsskräck är förlegat. Moderna techföretag som Klarna måste uppdatera sig till samtiden och ge sina medarbetare det inflytande och den trygghet ett kollektivavtal ger, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK i ett pressmeddelande.

Under ett möte på fredagen varnade Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski de anställda för att en strejk kan ge ödesdigra konsekvenser för bolaget, skriver Breakit.

– Att strejka är en hemskt dålig idé och det kan ge konsekvenser som vi kanske inte kan återhämta oss från, sade Siemiatkowski enligt Breakit som tagit del av talet.

Siemiatkowski poängterade också att det kollektivavtal som Unionen lagt fram "aldrig kommer att undertecknas", skriver tidningen.

Klarnas ledning har även delat ut flygblad till de anställda för att argumentera för nackdelarna med ett kollektivavtal, skriver Unionens medlemstidning Kollega. Flygbladet påstår bland annat att ett kollektivavtal skulle ge försämrade villkor och en svårare dialog mellan bolaget och de anställda, enligt tidningen.

Bröt samman

Förhandlingarna mellan Klarna och Unionen bröt samman i måndags.

– Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna, sade Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt till Kollega.

Unionen och Klarna har bråkat med varandra under en rad år, något som tilltog förra året i samband med att bolaget tog beslutet att göra sig av med tio procent av personalstyrkan, utan att informera den lokala fackklubben. Unionen stämde då Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot medbestämmandelagen och förhandlingar i Arbetsdomstolen inleds i november.

Drygt 2 000 personer jobbar på Klarnas huvudkontor i Stockholm, enligt fackförbunden.

TT har sökt Klarna för en kommentar.

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. Arkivbild.
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!