Nytt tyskt inflationsrekord

Snabbt stigande energi- och livsmedelspriser tryckte upp inflationen i Tyskland till ett nytt rekord i modern tid på 8,8 procent i augusti, visar en preliminär beräkning från landets statistikmyndighet. Det kan jämföras med 8,5 procent i juli.

Europeiska centralbanken (ECB) väntas slå till med en stor räntehöjning nästa vecka för att stävja den ovanligt höga inflationen. Arkivbild

Europeiska centralbanken (ECB) väntas slå till med en stor räntehöjning nästa vecka för att stävja den ovanligt höga inflationen. Arkivbild

Foto: Michael Probst AP/TT

Ekonomi2022-08-30 14:44

Inflationsökningen låg i linje med förväntningarna, enligt en enkät gjord av Bloomberg.

Den högsta inflationen på 40 år i EU:s största ekonomi ökar trycket på Europeiska centralbanken (ECB) att strama åt med en ovanligt stor räntehöjning på sitt möte nästa vecka.

Högre priser på energi och livsmedel låg bakom inflationslyftet, enligt Tysklands statistikmyndighet – även om stödåtgärder som bränslerabatter och ultrabilliga tågresor bromsade prisökningarna något. Tyska energipriser lyfte med 35,6 procent i årstakt i augusti, medan livsmedelspriserna lyfte med 16,6 procent.

Många bedömare räknar med att Tysklands inflation fortsätter uppåt när stödåtgärderna fasas ut i närtid och Tysklands centralbank, Bundesbank, räknar med omkring 10 procent i inflation mot slutet av året för att sjunka ned till minst 6 procent 2023.

För att hitta tvåsiffrig inflation i Tyskland – som gick igenom åratal av hyperinflation efter första världskriget – får man gå tillbaka till 1951.

ECB väntas göra en så kallad dubbelhöjning av styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) den 8 september. Men det finns de som tror att det kan bli en trippelhöjning på 75 punkter efter att USA:s centralbank höjt räntan oväntat mycket under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!