Ödessamtalen om USA:s skuldtak fortsätter

Förhandlingarna mellan demokrater och republikaner om USA:s skuldtak fortsätter, utan någon lösning i sikte. Nås inte en uppgörelse inom en dryg vecka kan konsekvenserna för världsekonomin bli allvarliga.

Republikanske talmannen i representanthuset, Kevin McCarthy, möter pressen vid den amerikanska kongressen.

Republikanske talmannen i representanthuset, Kevin McCarthy, möter pressen vid den amerikanska kongressen.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Ekonomi2023-05-24 03:59

– Vi är inte där än, sade den republikanske frontmannen Kevin McCarthy på tisdagen, och upprepade att han inte kommer att godkänna någon höjning av skuldtaket utan nedskärningar i den amerikanska statens utgifter.

Om ingen överenskommelse nås före den 1 juni riskerar den amerikanska staten att ställa in sina utbetalningar, vilket många varnar för kan utlösa en ny finanskris.

I grunden är partierna oense om hur budgetunderskottet ska tacklas.

McCarthy framhöll på tisdagen att förhandlingsdelegationerna ser över "kreativa" sätt att dra ned på utgifter som båda sidor kan acceptera.

– Jag tror att vi fortfarande kan nå fram, och nå fram före 1 juni.

"Brist på brådska"

Biden har velat hålla utgiftsnivåerna oförändrade men höja skatter för stora företag och de allra rikaste, något som McCarthy tidigare har nobbat.

– Jag känner av en brist på brådska från Vita huset, sade Patrick McHenry, en av republikanernas huvudförhandlare, i samband med tisdagens förhandlingar.

Vita huset avfärdade kritiken som oseriös.

– Jag tror alla måste koppla av, vädjade samtidigt republikanske minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnel.

Bakom stängda dörrar uppmanade McCarthy samtidigt sina republikanska partikollegor i representanthuset att hålla ihop så att han kan pressa fram den bästa möjliga uppgörelsen för de konservativa, enligt ledamöter som AP talat med.

Republikanerna innehar en knapp majoritet i det amerikanska representanthuset.

Höga insatser

I händelse av en överenskommelse står McCarthy inför en svårflirtad högerflank i sitt eget parti, vilket fått en del demokrater att uppmuntra Biden att motstå en kompromisslösning och i stället åberopa sitt veto som president och höja skuldtaket på egen hand.

Ett sådant veto har dock aldrig tidigare prövats juridiskt och Biden har i stället hållit dörren öppen för samtal.

Såväl investerare på börserna som ekonomer och riksbankschefer runt om i världen följer noga den pågående turbulensen i Washington.

– Vi får hoppas att de som är inblandade i de här diskussionerna inser att insatserna är väldigt höga och att man helt enkelt måste komma fram till en lösning, sade Sveriges riksbankschef Erik Thedéen i en intervju med TT på tisdagen.

Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt. Om detta stämmer kan USA just nu befinna sig drygt en vecka från inställda betalningar.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!