Oenig centralbank höjer USA:s styrränta

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjer styrräntan med 0,25 procentenheter. Räntehöjningen blir den första på över tre år. Beslutet var inte enhälligt.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med chefen Jerome Powell, levererade sin första räntehöjning sedan 2018 på onsdagen. Arkivbild.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med chefen Jerome Powell, levererade sin första räntehöjning sedan 2018 på onsdagen. Arkivbild.

Foto: Graeme Jennings/AP/TT

Ekonomi2022-03-16 05:00

Höjningen innebär att det nya intervallet blir 0,25–0,5 procent, mot 0–0,25 procent som gällt sedan den senaste höjningen i december 2018.

Fed räknar även med att det blir räntehöjningar vid samtliga sex återstående möten under 2022, vilket indikerar en styrränta på 1,9 procent vid årsskiftet. Därtill väntas tre nya höjningar under 2023.

Storleken på höjningen var väntad, enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson. Han noterar dock att beslutet inte var enhälligt. En av de tio ledamöterna reserverade sig och ville höja med 0,50 procentenheter.

"Bredare" inflation

Feds ledamöter uppskattar vart de bedömer att räntan är på väg de närmaste åren.

– Senast trodde man på tre höjningar i år. Nu sker en ganska dramatisk ökning till sex höjningar i år, säger Jens Magnusson till TT.

– Det handlar om att man skruvat upp förväntningarna på inflationen.

Den amerikanska inflationen i februari lyfte till 7,9 procent, den högsta nivån på 40 år – och Fed-chefen Jerome Powell var piskad att strama åt.

Inflationen är högre och uthålligare än tidigare förutspått, och dessutom "bredare" i meningen att fler varugrupper blir dyrare.

Krigets roll

TT: Vad spelar krigsutvecklingen i Ukraina för roll i Fed-beslutet?

– Den spelar en liten kluven roll. Å ena sidan hjälper den till att pressa upp inflationen ytterligare, till exempel vad gäller energi, transporter och mat. Å andra sidan gör kriget också att det blir lite sämre tillväxtutsikter, svarar Jens Magnusson.

– Lägre tillväxt skulle normalt göra centralbanker mer försiktiga med räntehöjningar. Men beskedet nu är Fed prioriterar att bekämpa inflationen.

Jerome Powell och hans direktion har alltså precis som Riksbanken och Europeiska centralbanken (ECB) två parallella problem att brottas med.

Svenska låntagare

– Om han klarar av detta blir han en legend, säger Tim Duy, chefsekonom på SGH Macro Advisors, till Bloomberg om förutsättningarna att hålla fart på tillväxten och samtidigt få bukt med inflationen.

På en pressträff sade Jerome Powell att han tror ett USA:s ekonomi förblir tillräckligt stabil för att tåla flera räntehöjningar utan att det leder till en nedgång.

– Alla tecken pekar på att det här är en stark ekonomi, som har förmågan att blomstra trots en mindre följsam penningpolitik, säger han enligt AP.

Svenska låntagare som oroar sig för högre räntor kan inte dra alltför långtgående slutsatser av beskedet från Fed, enligt Jens Magnusson:

– Vi tror att Riksbanken också är på väg att svänga om och tidigarelägga räntehöjningar, men det är egentligen inte beroende av det här beslutet utan beror på svenska data och att vi i Sverige upplever en inflationsutveckling liknande den i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!