Att inflationen fortsatt är alldeles för hög råder det stor samsyn kring. Frågan är hur hårt banken behöver gå fram, inflationen bedöms ändå falla tydligt framöver. Ungefär där går skiljelinjen i Riksbankens ledning, men protokollet visar ingen avgörande skillnad i synen på inflation och ränta framöver.
Vid Riksbankens förra räntemöte den 25 april beslöt Riksbanken att höja styrräntan med 0,50 procentenheter. Men det var en bräcklig majoritet. Två av fem ledamöter i direktionen, Anna Breman och Martin Flodén, ville nöja sig med 0,25 procentenheter, vilket skulle kunna indikera att räntehöjningarnas tid snart är förbi.
En anledning är att de kraftiga räntehöjningarna senaste året, från noll till 3,0 procent (innan den senaste höjningen till 3,50 procent) fått stor effekt på hushållens ekonomi.
"Efterfrågan som är viktigast"
"Nu ses dock en tydlig inbromsning i svensk ekonomi och vi har reviderat ner vår prognos för inhemsk efterfrågan, och det är den inhemska efterfrågan som är viktigast för inflationen. De stora höjningarna av styrräntan skedde under hösten och detta kommer gradvis få allt större genomslag på efterfrågan och inflationen under loppet av detta år", sade Anna Breman på räntemötet den 25 april enligt protokollet som nu blivit offentligt.
Å andra sidan präglas inflationsprognoserna av stor osäkerhet:
"Om inflationen biter sig fast på hög nivå kommer jag inte tveka att fortsätta gradvisa höjningar längre än vad banan indikerar och/eller återuppta höjningar i större steg än 0,25 procentenheter", sade Anna Breman.
"Närmar oss slutpunkten"
Martin Flodén resonerade på ett liknande sätt om sin försiktigare räntehöjarlinje:
"Kortfattat är mitt argument att penningpolitiken behöver fortsätta att stramas åt, men att vi förmodligen närmar oss slutpunkten för räntehöjningarna. Och utvecklingen de senaste månaderna ger oss trots allt möjligheten att nu gå mer försiktigt fram med höjningarna", sade han.
Riksbankschef Erik Thedéens utlåtande får illustrera den stora osäkerheten:
"Vi måste således både väga in att inflationen troligen faller relativt mycket framöver, men samtidigt konstatera att osäkerheten är stor, och att vi gång på gång har blivit negativt överraskade", sade han enligt protokollet.
Försiktigt optimistisk
Trots oenigheten i räntebeslutet pekade alla på att det förmodligen är nödvändigt med ytterligare någon mindre räntehöjning i sommar eller tidig höst.
"Försiktigt optimistisk", är Nordeaekonomen Gustav Helgessons rubrik i sin analys av Riksbanksprotokollet.
"Direktionen ser fler ljusa tecken på att inflationen kommer att falla framöver", skriver han.