För att kunna analysera branschernas lönsamhet används bland annat rörelsemarginalen, det vill säga hur stor del av varje omsatt krona som blir kvar för att täcka räntor, skatt och ge eventuell vinst.
Enligt statistikmyndigheten SCB har livsmedelsbranschernas totala rörelsemarginal under första kvartalet i år ökat från 5,9 till 6 procent, jämfört med samma kvartal i fjol.
"Rörelsemarginalen inom jordbruk och fiske ökade första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt minskade rörelsemarginalen inom dagligvaruhandeln", säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB i pressmeddelandet.
För tillverkningsindustri och partihandeln inom livsmedel är rörelsemarginalen oförändrad.
Rörelseresultatet – företagens vinst före räntor och skatt, ökar däremot inom tre av fyra livsmedelsbranscher.
"Det ökade rörelseresultatet för livsmedelsbranscherna i sin helhet skapas inom jordbruks–, tillverknings– och partihandelsledet. Rörelseresultatet inom dagligvaruhandeln minskar", säger Lennartsson.