Oklart om Sandvik sålt till rysk vapenindustri

Sandvik kan ha sålt verktyg till den ryska vapenindustrin. I vissa fall saknas full dokumentation om vad som hänt, enligt verkstadsjättens interna utredning. Bolagets kvartalsrapport var stark, någon konjunkturavmattning märks inte alls.

Sandvik har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Sandvik har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Johanna Norin/TT

Ekonomi2022-04-20 11:34

Sandvik är först ut av storbolagen att delårsrapportera. Orderingången var stark, framför allt från gruvindustrin, och lönsamheten god, enligt vd Stefan Widing. Men bolaget har fullt upp med att klara av beställningarna när industrin rent allmänt har fortsatta problem med försörjningen av komponenter i tillverkningen.

– Vi hade kunnat leverera mer, så det är helt klart en begränsande faktor, säger Stefan Widing.

Men konjunkturen och efterfrågan från kunderna är fortsatt stark, det visar kvartalsrapporten fram till sista mars.

– Och de första två veckorna i april har det varit bra efterfrågan. Det gäller de flesta segment och regioner, säger Widing.

Aktien stiger

På börsen blev det tummen upp, aktien stiger 3–4 procent.

Inflationen och de ökade kostnaderna som även Sandvik möter i sina inköp, lyckas bolaget till allra största del föra vidare på kunderna med höjda priser.

Men utsikterna framåt är osäkra. Ukrainakriget ger konsekvenser, oklart vilka.

I krigets inledningsskede pausade Sandvik sin verksamhet i Ryssland, vilket berör cirka 900 anställda, som gått hem med lön tills vidare. Och det troliga är att verksamheten kommer att ligga nere länge till, enligt Stefan Widing.

Stort allvar

Nyligen uppmärksammade Expressen att flera svenska verkstadsbolag, däribland Sandvik, sålt utrustning till rysk vapenindustri, även efter att Ryssland redan 2014 olagligen annekterade Krimhalvön. Detta medförde sanktioner mot Ryssland, om än lindrigare än det som kommit att gälla efter den nuvarande fullskaliga invasionen av Ukraina.

– Det tog vi på stort allvar, säger Widing som berättar att bolaget efter det tillsatt en egen intern utredning.

Sandvik har haft försäljning till bolag som har både civil och militär verksamhet. Bolaget har egna regler som ska se till så att detta hålls åtskilt, att verktyg för bearbetning av metaller inte hamnar i rysk vapenindustri som exempelvis kan användas i attackerna på Ukraina.

Otillräcklig dokumentation

– Vi har inte hittat något brott mot sanktionerna, fortsätter han.

Sedan 2018 har Sandvik bättre rutiner, enligt Widing.

– Men innan 2018 har vi fall där vi inte har tillräckligt bra dokumentation på att vi bara har sålt till den civila delen, säger han och poängterar att bolaget å andra sidan inte hittat några fel heller.

Rättad version: Förtydligar i stycket före sista mellanrubriken, gällande försäljning till bolag med både civil och militär verksamhet.

Fakta: Resultatet i korthet

Sandviks justerade vinst före skatt steg till 4,4 miljarder kronor för första kvartalet, jämfört med 3,6 miljarder samma period i fjol.

Orderingången ökade med 37 procent till 30,5 miljarder kronor, varav organisk tillväxt (exklusive köpt verksamhet) var 13 procent.

Intäkterna steg med 35 procent till 24,9 miljarder kronor, varav organisk tillväxt var nio procent.

Källa: Sandvik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!