Av de som jobbat delvis eller helt på distans under pandemin svarar 24 procent att de är negativt inställda till att återgå till sin fysiska arbetsplats, enligt undersökningen som gjorts av Novus på uppdrag av Sodexo.
Bland dem som planerar fortsätta distansjobbet även de kommande månaderna är siffran ännu högre, nästan hälften (46 procent), ser negativt på en återgång.
Knepig utmaning
Samtidigt tycker 42 procent av de tillfrågade att arbetslivet har blivit sämre under pandemin. Den här skillnaden i synsätt innebär en knepig utmaning för arbetsgivare när Folkhälsomyndigheten från och med onsdag häver sin rekommendation om distansarbete, säger Johanna Langer.
Hon lyfter bland annat risker med att det kan komma att skapas separata arbetsplatskulturer beroende på om man jobbar på distans eller inte.
– Om man faller tillbaka i gamla mönster där det fysiska kontoret blir en viktig parameter så tror jag att man bidrar till att vidga gapet mellan de som befinner sig på plats och de som arbetar på annat håll.
"Högre nivå"
Enligt Langer kan man se pandemin och dess effekter för arbetslivet som en katalysator som kommer att få stora, permanenta förändringar för arbetsmarknaden.
– Jag tror att tror att man behöver lyfta upp den här frågan på en mycket högre nivå jämfört med i dag. Utmaningen handlar om att hitta en ny balans där de stora frågorna är: Hur ska vårt framtida arbetsliv se ut? Vad ska man erbjuda medarbetare för att vara attraktiv och konkurrenskraftig?