Oljefonden nekar Ericssontoppar ansvarsfrihet

En rad frågor har ställts, svaren fortsätter dock att utebli. Aktiespararna efterfrågar nu mer information i Ericssonhärvan. Norska oljefonden har redan bestämt sig – den tänker rösta för att neka vd och styrelsen ansvarsfrihet.

Ericssons vd Börje Ekholm i samband med en delårsrapport. Arkivbild.

Ericssons vd Börje Ekholm i samband med en delårsrapport. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-03-23 10:21

Gårdagens digitala krismöte med på ena sidan aktieägare och den andra – vd:n Börje Ekholm samt Ericssons ordförande Ronnie Leten – gav inte tillräckligt med svar. Det poängterar Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton:

– Om det beror på att Ericsson är bakbundna eller ren ovilja, det vet jag inte men det är allt ifrån om det finns sådana här problem som kvarstår till vilka konsekvenser det kan få att amerikanska justitiedepartementet vid två tillfällen anmärkt att man inte är helt nöjt med hur Ericsson samarbetar, säger han till TT.

Norska oljefonden har redan bestämt sig:

– Vi kommer rösta nej till att ge Ericssons styrelse ansvarsfrihet, säger vd:n för norska oljefonden, Nicolai Tangen, till Dagens industri.

Anledningen är det bristfälliga antikorruptionsarbetet. Oljefonden är med sina 1,4 procent av Ericssons aktiekapital den elfte största ägaren, skriver tidningen.

Muthärva i Irak

Bakgrunden är muthärvan i Irak där terrororganisationen IS ska ha mutats för att telekomjätten skulle kunna göra affärer i landet, något som Ericsson höll hemligt tills SVT:s Uppdrag granskning började att nysta i historien.

Ronnie Leten lyfte inför aktieägarna att ge styrelsen och Börje Ekholm ansvarsfrihet. Sverre Linton påpekar att frågan är komplex:

– Man fick frågan: när kan vi förvänta oss svar och svaret var: "det kan dröja månader". Den informationen som aktieägarna eftersöker är sådan som kan påverka hur man ställer sig till en eventuell ansvarsfrihet.

TT: Hur ställer sig Aktiespararna i den här frågan?

– Det lutar åt att vi kommer att rösta emot ansvarsfrihet för vd och delar av eller hela styrelsen. Sedan får vi se vad som händer den närmaste veckan och om det kommer mer information.

Lyft miljonbonus

Ekholm har samtidigt lyft omkring 188 miljoner kronor i olika bonusar under perioden 2019–2021. Bland annat har Swedbanks fondbolag Robur, Handelsbanken fonder samt Folksam i en intervju med Dagens industri lyft krav på förklaring gällande bonusregnet över Ekholm.

– Ska en bonus dras tillbaka så ska det baseras på att man gjort fel. Det verkar som saker och ting inte skett på rätt sätt men vi vet ännu inte. Det är i dagsläget svårt att besvara med tanke på att vi har så lite information, kommenterar Linton.

Ericssons ordinarie bolagsstämma är planerad till nästa vecka, från Aktiespararnas håll har man dock inga större förväntningar på att något radikalt ska ske tills dess.

– Jag är orolig för att det vi får är det som meddelades igår. I så fall har vi precis som många andra ägare mycket att fundera på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!