– Det är mycket risk i kapitalmarknaden. Inflationen stiger och räntan går upp. Det är negativt för både räntor och aktier, säger han i en intervju med nyhetssajten E24.no.
– Jag tror vi står inför turbulenta tider framöver. Då kommer värdet på fonden att gå ned. Detta kan också hålla i sig ganska länge, tillägger han.
Buffert för pensioner
Tangen är chef för vad som heter Statens pensjonsfond utland, som i dagligt tal brukar kallas den norska oljefonden. Det handlar om en av de absolut största ägarna på världens börser, med tillgångar för sammanlagt över 11 663 miljarder norska kronor.
– Jag tror inte det finns något att göra åt det. Detta får vi helt enkelt förhålla oss till. Som portföljförvaltare rättar man sig efter hur världen ser ut, säger Tangen vidare.
Kapitalet i fonden härrör i grunden från den norska statens intäkter från olje- och gasutvinning i Nordsjön. Merparten av fondens värde har dock skapats med hjälp av avkastningen från fondens investeringar.
Resurserna ska utgöra en buffert för framtida norska pensioner, men pengarna används också till att finansiera omkring en femtedel av Norges statsbudgetar. Syftet med fonden är dessutom att skydda den norska ekonomin mot de kraftiga svängningar som ofta präglar den globala oljemarknaden.
Storägare
Enligt Tangen är norska medborgare vana vid upp- och nedgångar.
– Vi har varit involverade i många cykliska marknader. Sådan är aktiemarknaden också. Vi är toleranta mot svängningar, säger han.
Oljefonden är ägare i mer än 9 000 företag, bland annat i multinationella giganter som Apple, Nestlé, Microsoft och Samsung. I snitt ligger fondens innehav på 1,4 procent i samtliga börsnoterade företag runt om i världen.
Förutom aktier investerar fonden i stats- och företagsobligationer, fastigheter och infrastruktur för förnybar energi.