I september läggs Kassagirot ner, den enda statligt subventionerade tjänsten för att kunna betala räkningar kontant, rapporterar SR Ekot.
I fjol betalades över 200 000 räkningar över disk. Men tjänsten anses inte längre vara lönsam, enligt bolagets ägare Clearon. Enligt Post- och Telestyrelsen (PTS) finns det inte något som kommer att ersätta tjänsten.
Enligt finansmarknadsminister Max Elger (S) är det en "svår situation".
– Bakgrunden är att den borgerliga regeringen valde att lägga ut tjänsten på ett privat bolag, och nu väljer det bolaget att lägga ned tjänsten, säger han.
Utredning väntar
Han tillägger att det i det här läget är upp till PTS att trygga tillgången till betaltjänster.
– Jag utgår från att de tar sig an den uppgiften efter bästa förmåga.
Det är cirka 150 betaltjänstombud som försvinner den 1 september. Enligt en rapport från länsstyrelserna så är det framför allt äldre, asylsökande och funktionsnedsatta som kommer att drabbas av nedläggningen.
Finansmarknadsministern tillägger att en utredning just nu undersöker hur betalmarknaden kommer att utvecklas. Den väntas lämna sina resultat den 30 november.
– Men här och nu, över en natt, kan vi inte göra mycket mer än att låta Post- och Telestyrelsen verka med de resurser de har.
150 ombud kvar
Då frågan är helt ny går det inte att kommentera ifall en statlig liknande tjänst tillkommer, fortsätter han.
– Jag kan inte komma med några sådana utfästelser, i en situation där utgångspunkten enbart är att man valde att privatisera tjänsten.
TT: Vad ska de som tidigare betalat via Kassagirot göra nu?
– Det gäller att konstatera att det inte är alla betalningsombud som läggs ned, utan det finns ungefär 150 kvar runt om i landet. Sedan kvarstår den vanliga möjligheten att betala med kuvert, och i den mån man vill betala digitalt är det många som väljer det, säger Elger.
Enligt länsstyrelserna finns det även en möjlighet att betala räkningar kontant via butiken Change Group, eller bankkontor som erbjuder kontant räkningsbetalning över disk.