Omkomna i Boeing-krascher är brottsoffer

En domstol i Fort Worth, Texas, har slagit fast att släktingar till omkomna passagerare i de två flygkrascherna med Boeing Max-plan är brottsoffer.

Tända ljus i Addis Abeba, Etiopien, för att hedra några av de de som omkom i flygkraschen den 10 mars 2019. Bild från 2020.

Tända ljus i Addis Abeba, Etiopien, för att hedra några av de de som omkom i flygkraschen den 10 mars 2019. Bild från 2020.

Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Ekonomi2022-10-22 11:57

Domen fastställdes i federal domstol. Även om dess fulla betydelse inte är helt klarlagd ännu ses den som en stor seger för släktingarna till offren, och innebär en fortsatt möjlighet att riva upp förlikningen mellan Boeing och USA:s justitiedepartement.

Efter de två dödsolyckorna 2018 och 2019, dels i Indonesien, dels i Etiopien, där totalt 346 människor dog kom flygplansjätten överens om just en förlikning med amerikanska myndigheter. 2,5 miljarder dollar skulle betalas ut men släktingar fick aldrig ta del av förhandlingarna innan förlikningen kom till stånd.

I den etiopiska kraschen var fyra av offren svenskar.

Den nya domen kan nu innebära att förlikningen rivs upp och Boeing och dess ansvariga riskerar i stället nya åtal och i förlängningen straff.

– Rättvisa för offren som förlorade sina liv och deras familjer på grund av Boeings girighet har dragit ut på tiden alldeles för länge, säger Paul G Cassel, advokat som företräder en av familjerna och juridikprofessor vid University of Utah.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!