Optimism efter Feds räntebesked

Börserna steg efter Federal Reserves räntehöjning med 0,5 procentenheter. Det var delvis tack vare centralbankchefen Jerome Powells uttalanden. –Han lyckas skapa förtroende, säger Robert Bergqvist på SEB.

Den amerikanska arbetsmarknaden är fortsatt het och marknaden reagerade positivt på nya beskedet från Federal Reserve. Arkivbild.

Den amerikanska arbetsmarknaden är fortsatt het och marknaden reagerade positivt på nya beskedet från Federal Reserve. Arkivbild.

Foto: Charles Krupa AP/TT

Ekonomi2022-05-05 08:44

Federal Reserves räntehöjning på onsdagen var den högsta på över 20 år, men den var också väntad.

Marknaden hade fasat för ett besked om att en höjning på 0,75 procentenheter kunde vara på gång.

Där gav Fed-chefen ett lugnande besked.

– En ökning med 0,75 procentenheter är inget som kommittén kommer att överväga aktivt, sa Jerome Powell på en presskonferens.

Enligt Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, är det ett av skälen till att de amerikanska börserna skuttade av glädje på onsdagen.

– Marknaden har redan tagit höjd för att det kommer bli ett pärlband av stora räntehöjningar från USA. Det som jag tror var en lättnad var att det inte blev en jumbohöjning på 0,75 procentenheter, säger han.

Dow Jones industriindex steg 2,8 procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex lyfte 3,2 procent och det breda S&P 500 ökade 3,0 procent.

Enligt CNBC var det den största uppgången för Dow Jones och S&P 500 en enskild handelsdag sedan 2020.

Lyckas skapa förtroende

Ett annat skäl till den positiva börsreaktionen tror Robert Bergqvist är hur Jerome Powell uttryckte sig.

– Han är väldigt skicklig i sin kommunikation. Han lyckas skapa förtroende för att centralbanken har de verktyg som krävs för att bemästra inflationen. Det är svårt för dem att påverka på kort sikt, men de kan påverka förväntningarna och vad som sker på lång sikt säger han.

Fed-chefens besked var också att den amerikanska ekonomin i grund och botten är robust.

– Det finns några svaga indikatorer kortsiktigt, men tittar man på den amerikanska arbetsmarknaden så är den het. Det skapas fler jobb, folk kan känna en trygghet i att om de förlorar sitt jobb så kan de hitta ett nytt, säger Robert Bergqvist.

För centralbankerna är det en balansgång att höja räntorna utan att samtidigt påverka ekonomin negativt.

– Jag tror att den amerikanska ekonomin kommer kunna hantera räntehöjningarna som kommer utan ett scenario med en lågkonjunktur, säger Robert Bergqvist.

Fakta: Räntehöjningen i USA

Amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde räntan på onsdagen med 0,50 procentenheter. Den högsta höjningen på över 20 år.

Det är en så kallad dubbelhöjning. Uttrycket härrör från att räntejusteringar i regel sker med 0,25 procentenheter i taget.

Investerarna räknar nu med att styrräntan höjs med fyra dubbelhöjningar i rad, upp till 2,25-2,50 procent redan i september.

Fed meddelade samtidigt att den från och med juni ska börja avveckla sin gigantiska stödköpsportfölj på omkring 9 000 miljarder dollar, som byggts upp av alla stödköp i pandemin.

Källa: TT/Federal Reserve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!