Optimism inför skuldtaksomröstning

Ödesomröstningen om USA:s skuldtak och budgetbesparingar närmar sig i representanthuset – och president Joe Biden och den republikanske talmannen Kevin McCarthy anser sig ha gjort allt för att samla en koalition som kan rösta igenom deras kompromiss.

"Om Gud vill" kommer USA:s president Joe Bidens och talman Kevin McCarthys kompromiss gå igenom representanthuset på onsdagskvällen, tror presidenten.

"Om Gud vill" kommer USA:s president Joe Bidens och talman Kevin McCarthys kompromiss gå igenom representanthuset på onsdagskvällen, tror presidenten.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Ekonomi2023-05-31 21:20

Biden är optimistisk och tror att den budgetöverenskommelse han och McCarthy förhandlade fram för ett par dagar sedan kommer att passera kammaren.

– Jag tror att saker och ting går som planerat, säger han till reportrar.

Presidenten flyger på onsdagskvällen från Washington till Colorado för ett tal på torsdagen.

– Om Gud vill, kommer kongressen att ha agerat, representanthuset kommer att ha agerat och vi kommer att vara ett steg närmare när jag landar, säger Biden.

Enkel majoritet krävs

Representanthuset har 435 ledamöter och lagförslaget behöver en enkel majoritet för att kunna gå vidare till senaten. Omröstningen är planerad till omkring halv tre natten till torsdag, svensk tid.

Biden, som är demokrat, sände tidigt på onsdagsmorgonen topptjänstemän från Vita huset till ett möte i Kapitolium inför kvällens omröstning. Samtidigt har McCarthy försökt övertyga skeptiska republikaner om att rösta för förslaget, för att undvika en finansiell kris i landet.

Få kongressledamöter är helt nöjda med förslaget, men både Biden och McCarthy hoppas få majoritetens stöd från den politiska mitten.

Övertygad McCarthy

Trots att republikaner långt till höger uttryckt besvikelse över att nerskärningar de krävt saknas, är McCarthy övertygad om att kompromissen får de röster i representanthuset som behövs för att få igenom den.

– I dag kommer Amerika att vinna, säger han.

Ett snabbt godkännande i representanthuset och senare i veckan i senaten, garanterar att staten kan fortsätta betala ut sociala bidrag och ersättningar, och USA slipper hamna i finansiell turbulens. På måndag slår landet i skuldtaket, enligt finansdepartementet.

Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!