528 000 nya jobb skapades i USA under juli - långt över analytikernas förväntningar på 250 000. Arbetslösheten sjunker aningen, från 3,6 procent i juni till 3,5 procent. Analytiker hade räknat med att den skulle stanna på samma nivå.
Samtidigt steg lönerna med 0,5 procent i juli. Sett till ett år tidigare är löneökningen 5,2 procent.
"Urstark jobbsiffra"
Det finns en växande oro för recession i USA, men fredagens jobbstatistik talar starkt emot en sådan utveckling, enligt Robert Bergqvist, seniorekonom vid SEB.
– Detta är en urstark jobbsiffra från USA, vilken åtminstone här och nu omkullkastar tankarna på att USA är i recession.
Normalt sett hade jobbstatistiken applåderats världen över, men inflationsspöket fick i stället den amerikanska börsen att reagerar negativt på de nya siffrorna. Även Stockholmsbörsen backade efter jobbsiffrorna.
– Världen skulle vilja se en lugnare utveckling på den amerikanska arbetsmarknaden. Man vill inte ha en tvärnit, med ökad arbetslöshet, utan en mjuklandning. Med tanke på att det är så högt tryck i amerikansk ekonomi just nu rullar bollen återigen över till den amerikanska centralbanken, säger Robert Bergqvist.
Inte riskfritt
Fed har två gånger i rad höjt styrräntan med 75 punkter och en hel del talar för en tredje höjning på raken av samma storlek i september.
– Att det blir minst en halv procentenhets räntehöjning är ganska givet. Frågan är om det inte blir tredje gången gillt med 0,75 procentenheter, för man måste bromsa mer, säger Robert Bergqvist.
Men den amerikanska centralbankens aggressiva strategi med stora och snabba räntehöjningar medför också risker, fortsätter han.
– Det är något av ett experiment, Fed befinner sig i okänd terräng. Vi kommer från en lågräntemiljö och går väldigt snabbt in i en miljö med högre räntor. Vi vet inte hur ekonomierna reagerar – om det blir en tvärnit i USA, och därmed resten av världen. Det vill man inte ha, utan en mjuklandning. Normaliseringen av penningpolitiken kan ge en baksmälla längre fram.