Oro i Peking: “Kan stängas ned när som helst”

I Peking masstestas människor för att få bukt med spridningen av omikron. Om fallen ökar är en nedstängning likt den i Shanghai att vänta – med stora effekter för både människor och ekonomi. –Alla är jättenervösa, säger Peter Ling-Vannerus som jobbar för SEB i staden.

Vårdpersonal vid ett avspärrat område i Peking i veckan. Arkivbild.

Vårdpersonal vid ett avspärrat område i Peking i veckan. Arkivbild.

Foto: Andy Wong AP/TT

Ekonomi2022-05-01 09:56

Den senaste veckan har invånarna i Peking masstestats för covid vid tre tillfällen.

Enligt Peter Ling-Vannerus, som är SEB:s chefsrepresentant i Peking, oroar sig alla nu för en total nedstängning som i Shanghai.

– Alla är jättenervösa, det kan komma precis när som helst. Kommer det ett sådant beslut så börjar det gälla direkt, vakter går runt och kontrollerar att man inte lämnar sin bostad, säger han.

Under lördagen rapporterades 67 nya fall och totalt handlar det om omkring 300 sedan den 22 april.

Bunkrat ris och fryst mat

Peter Ling-Vannerus berättar att hyllorna i affärerna gapar tomma på många håll eftersom människor har börjat bunkra mat. Själv har han och familjen köpt på sig ris, pasta, fryst mat och frysta grönsaker.

– Alla känner folk i Shanghai och försöker undvika de misstag som gjorts där, säger han och syftar på att en del människor i karantän har fått slut på mat.

I närheten har myndigheterna byggt ett karantänshotell med 10 000 sängar i ett mässområde.

– Det känns ganska obehagligt. Där vill man inte hamna, säger han.

Familjens tre barn, 14, 17 och 18 år har testas varje dag i skolan. I torsdags stängdes skolorna i staden tills vidare.

Shanghais runt 26 miljoner invånare har varit i strikt hemkarantän sedan början av april. Bakgrunden är Kinas nolltolerans mot covid.

Eftersom Kina är en stor exportör av alla möjliga varor så har bolag världen över påverkats av nedstängningarna. Att Shanghai är landets finansiella centrum, med en av världens största hamnar, gör inte saken bättre.

"Giftig mix"

Om Shanghai och Peking är nedstängt samtidigt skulle det vara ett hårt slag mot Kinas tillväxt. Men också en risk för den globala ekonomin, enligt analytikern Alvin Tan på RBC Capital Markets, som BBC har talat med:

– Fler nedstängningar i Kina kan leda till en giftig mix av ytterligare inflationstryck, när leverantörskedjan i ‘"världens fabrik" störs, och en svagare ekonomisk tillväxt, säger han.

Peter Ling-Vannerus går fortfarande till kontoret flera dagar i veckan. Men många är rädda för det, berättar han, eftersom staden genomfört lokala mininedstängningar av lägenhets- eller kontorskomplex.

– Länge var människor här stolta över hur Kina hanterat pandemin. Visst var det stränga karantänsregler, men de första två åren av pandemin var livet i Kina ganska normalt samtidigt som det var helt nedstängt i flera europeiska länder, säger han och fortsätter:

– Nu är det jättemånga som är irriterade. Kommunikationen är censurerad, men det märks av när man pratar med människor att de tycker att strategin ska ändras.

Peter Ling-Vannerus bor i Peking sedan fem och ett halvt år tillbaka.
Peter Ling-Vannerus bor i Peking sedan fem och ett halvt år tillbaka.
Fakta: Covid i Kina

Kina har sedan tidigt under pandemin kontrollerat virusutbrott med strikta restriktioner, gränskontroller, långvarig karantän och omfattande nedstängningar.

Fram till mars var det över ett år sedan Kina rapporterade något dödsfall kopplat till covid.

De senaste månaderna har dock omikron-varianten spridits snabbt i landet och i lördags rapporterades 8 256 nya fall i landet, merparten av dessa, 7 872 i anslutning till Shanghai.

I mars var även jättestaden Shenzhen nedstängd. Vaccinationsgraden i Kina är över 90 procent, men bland personer över 60 är enbart 62 procent fullt vaccinerade.

Källa: TT, AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!