När de ryska börserna hålls stängda går det inte att handla Rysslandsfonder och vissa Östeuropafonder. Ägandet av Rysslandsfonder eller Östeuropafonder, med stor exponering mot Ryssland, har redan ställt till det för svenska pensionssparare.
Runt 140 000 sparares premiepensionsportföljer har låsts när de har haft Rysslandsfonder eller Östeuropafonder. Omkring 90 000 av dessa har Rysslandsfonder i sin portfölj.
Den kniviga situationen har uppstått på grund av premiepensionens uppbyggnad, vilken innebär att man måste byta alla fonder samtidigt.
Rysslandsfonden ställer därmed till det för hela portföljen. Om man har 1 procent av sin portfölj i en Rysslandsfond låses då övriga 99 procent. Det går inte att ha kvar Rysslandsfonden och byta ut övriga. Detsamma gäller för Östeuropafonder med stor Rysslandsexponering.
Vissa Östeuropafonder öppna
Tre Östeuropafonder har nu öppnats upp för försäljning, men inte för köp. På Pensionsmyndigheten är dessa Swedbank Robur Östeuropa A, SEB Östeuropafond och SEB Östeuropafond Små och Medelstora bolag C.
– Man har kunnat göra en alternativ värdering av innehaven i de ryska aktierna och öppnat upp de här fonderna. Jag hoppas att fler Östeuropafonder kan gå den vägen och öppna upp för handel, så att det bara är Rysslandsfonderna som återstår, säger Erik Fransson.
Ett sätt för småsparare att komma ur Rysslandsfonderna är om fondbolagen skulle välja att lägga ner dem, vilket sedan innebär att myndigheterna kan ta över och likvidera fonderna.
Det är något som Erik Fransson tror bara är en tidsfråga innan det sker. Många professionella investerare har redan valt att exkludera Ryssland från sina investeringsstrategier framöver.
– Något sådant beslut har ännu inte tagits av fondbolagen men det är väldigt troligt att de kommer att läggas ned ändå. Det är nog mer en teknisk fråga om när och hur man ska göra det. Det är nog ingen som ser ryska börsen som en möjlig investeringsstrategi på ganska länge och jag har svårt att se att de kommer att vara en produkt som kommer att erbjudas, säger Erik Fransson.
Steg mot avveckling
Två Rysslandsfonder är Carnegies Rysslandsfond A och Swedbank Robur Rysslandsfond A. Båda bankerna som förvaltar dessa Rysslandsfonderna har tagit olika beslut mot avvecklingar mot den ryska marknaden.
– Vi har ett ansvar mot fondens andelsägare och har för närvarande inga planer på att lägga ned Rysslandsfonden. Men den ryska marknaden är helt förändrad på grund av kriget, och därför har vi beslutat att det inte kommer att gå att köpa nya fondandelar den dagen när börsen och fonden kan öppna igen. Tidigare ägare kommer att kunna sälja, men inga nya pengar kommer att tas in i fonden, så på sätt och vis blir den ändå stängd, säger Erik Amcoff, kommunikationschef på Carnegie Fonder.
Swedbank Robur har beslutat om att avveckla sina ryska investeringar när marknadsförutsättningarna tillåter och därmed om att inte erbjuda sin Rysslandsfond på sikt. När beslutet är fattat och godkänt av Finansinspektionen kommer fondandelsägarna att informeras.
– De restriktioner som har tillkommit för utländska investerare gör den ryska marknaden för oförutsägbar och riskfylld för att verka på. På sikt ser vi då inte att Rysslandsfonderna är linjerade med vår ambition att skapa långsiktiga värden för våra kunder, säger Carina Sesser-Nylund, pressansvarig på Swedbank.