Den första börsreaktionen var kraftigt negativ. Investerare höjde ögonbrynen för oväntat stora avsättningar för kreditförluster.
När dammet lagt efter en och en halv timmes handel låg dock aktien på plus 0,5 procent.
Kvartalet har präglats av krig i Ukraina, försämrad ekonomisk utveckling, stigande räntor och turbulens i delar av banksektorn, enligt Jens Henriksson.
– I denna oroliga tid levererar vi ett starkt resultat, säger han på en telefonkonferens med journalister.
– Vår likviditet är stark. Vår kapitalposition är stark. Vår kreditkvalitet är god. Vår beprövade affärsmodell levererar, tillägger han.
Räntenettot bakom det mesta
Före kreditförluster lyfter vinsten med nästan 80 procent till 10 977 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6 206 miljoner under motsvarande kvartal i fjol.
De flesta hade räknat med ett rejält vinstlyft, men inte riktigt så mycket. Snittprognosen för detta vinstmått låg på 10 367 miljoner, enligt Bloomberg.
Det är räntenettot som ligger bakom det mesta, det vill säga vad Swedbank tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor. Och det är på inlåningssidan som det drar uppåt, konstaterar Swedbank i rapporten, medan utlåningsmarginalerna på bolån i Sverige minskar samtidigt med 14 punkter (0,14 procentenheter).
– Om räntor går upp så går vårt resultat upp lite. Och går räntor ned så går vårt resultat lite ned, säger Henriksson om utvecklingen.
Bolånevolymerna i Sverige var i princip oförändrade under kvartalet, enligt Swedbank.
– Det är tuff konkurrens på våra hemmamarknader, men vi behåller vår ledande position med bibehållen prisstrategi.
Liksom kollegorna på Handelsbanken och SEB noterar banken att många kunder i inflations- och räntechocken amorterar mer på sina bolån.
– Det gynnar oss på sikt, säger Henriksson.
"Bolåneaffären väldigt trygg och stabil"
Kreditförlusterna var försumbara, men avsättningarna för att täcka befarade kreditförluster i framtiden ökar till följd av försämrade makroutsikter.
Men att de generellt högt skuldsatta svenska hushållen ska få problem att hantera sina bolån i inflations- och räntechocken ser Swedbanks vd inte framför sig.
– Tittar vi på kreditförlusterna med bolån så har vi de senaste 40 åren haft kreditförluster där på 1,7-1,8 miljarder kronor. Det är 40-45 miljoner kronor per år. Så just bolåneaffären är en väldigt trygg och stabil affär för oss.